Itt a megállapodás: kamatcsökkentést vállaltak be a bankok

2023. október 04. 11:42

A bankok lakossági oldalon a jelzáloghitelek esetében maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett biztosítanak hitelt a lakást vásárolni vagy építeni, felújítani akaró ügyfelek számára.

2023. október 04. 11:42
Nagy Márton

Hatalmas vállalást tettek a bankok a kormányzat (és az ügyfelek) felé annak érdekében, hogy valóban beindulhasson a hitelezés – írja az Index. A lap szerint a bankszektor Nagy Márton javaslatait elfogadva vállalta, hogy

október 9-étől a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton nyújt forgóeszközhitelt,

míg lakossági oldalon a jelzáloghitelek esetében maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett biztosít hitelt a lakást vásárolni vagy építeni, felújítani akaró ügyfelek számára.

Muszáj volt lépni

A lakossági lakáshiteleket tekintve az idei év első hét hónapjának számai egy hat éves mélypontot jelentenek,

2022 azonos időszakához képest harmadára zuhant vissza a folyósítás.

Mint a lap írja, a gazdaság beindulásához elsősorban a cégek életének normalizálódása kell: a vállalkozásoknak kigazdálkodható kamaton kell hitelhez jutniuk, ellenkező esetben elvész az aktivitásuk, elfordulnak a beruházásoktól. Az utóbbi időszakban a vállalkozások visszafogták hitelfelvételüket, s elmaradtak a komolyabb beruházások is.

Nyitókép: Facebook

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2023. október 04. 12:28
"2022 azonos időszakához képest harmadára zuhant vissza a folyósítás." Tán csodálkozik ezen valaki?
Beszélgető
2023. október 04. 12:11
Ha a banknak nem hagyják az extra bevételeket kisarcolni az ügyfelekből, akkor a betétesektől vesznek el mindent… Köszi ☹️
tetx
2023. október 04. 12:09
még ez is magas.
Skywalker_bp
2023. október 04. 11:56
“Hatalmas vállalást tettek a bankok a kormányzat (és az ügyfelek) felé annak érdekében, hogy valóban beindulhasson a hitelezés – írja az Index.” Megint átélt egy jó kis zsarolást a magyar bankrendszer. Nem kaptok extraadót, ha olcsóbb a kamat. Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy úgy tudjuk, piacgazdaság van a komcsi tervgazdaság helyett. Úgy tudtuk, a komcsi tervgazdaság csôdbe vitt minket 40 év alatt, de teljesen. Hogy ez az új rendszer, ami nem piacgazdaság, hanem valami különös elegye a piacgazdaságnak és az ad-hoc erôs állami beavatkozások rendszerének - hová visz, azt senki sem tudja. Csak jelzem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!