Áder: A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

2023. november 29. 22:20

Január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a palackokon.

2023. november 29. 22:20

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, 

január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat 

a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon – mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén szerdán Budapesten.

Felidézte: 2023 július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték.

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, amely problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fémdobozokat tudják elfogadni,

 így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. november 30. 00:35
Az alemin-t én sem, Gézuka. Te mit fogsz csinálni vele?
SzaboGeza
2023. november 30. 00:28
A söröspalack nőni fog!:) 2Lvagy 3L, szép barna palackba!!! Az alemineumot, NEM fogom végeláthatatlan sorokba dobálni!!!
Vasalo
2023. november 29. 23:33
Lehet, hogy nem is annyira a lobbi miatt késik, hanem már pontosan kimutathato mennyivel drágitja meg ez az ötlet a palackozott italok árát. Csak az a kolosszàlis ötlet , hogy a palack fedelét ugy kell legyártani, hogy ne lehessen teljesen levenni a flakonrol, minden palackozo üzemben kb 20 millio euros beruházást igényel ( az osztrák kimutatások szerint). Ebben benne van már az a berendezés is ( abbol kevesebb kell) ami szeméttelepen szétválasztja az átlátszo palackot a szines kupaktol. Ehhez jön a visszaváltott palackok kezelése - válogatása, majd ujra feldolgozása. A neves barna lötty gyár szerint ez kb 15-20%-al növeli az italok árát. Ha ehhez hozzàadjuk a betét összegét, és a vele járo gondokat. akkor már böven 40% körül vagyunk ( ja, hogy ez mesterséges inflácio, azt csak az egyszerü ember látja, a sötétzöldek ezt klimavédelemnek nevezik - röhej).
lájkbajnok
2023. november 29. 23:07
Áder? Az ki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!