A bíróság sem adott igazat Soproni Tamáséknak

2023. december 09. 19:06

A momentumos városvezető szerint a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat botrányos felújításának ügye „kampánytéma, amit a kormányzati propagandamédia jól fel tud használni”.

2023. december 09. 19:06
Soproni Tamás
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Mondhatni: eddig jótékony homály fedte a Fővárosi Törvényszék azon ítéletét, amit a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) felújítása kapcsán hoztak.

Miről van szó? Még a jobboldali városvezetés által elnyert KEHOP-támogatásról (103 millió forint) van szó, ennek segítségével újulhatott volna meg teljesen a TESZ. A kontraktus 2018 februárjában köttetett, a felújítást késleltető tényezők 2019 nyarára teljesen elhárultak, a munka befejezését (eredetileg) 2019. szeptember 7-re (!) várták.

De nem sikerült tartani a menetrendet. Sőt: a projektet 2021 őszén 50 százalékos készültségnél fújták le – az új városvezetés egyébként 25 százalékos készültségnél vette át a projektet.

Arról a Mandiner.hu több alkalommal is beszámolt, a Közbeszerzési Döntőbizottság a TESZ energetikai fejlesztése során tapasztalt szabálytalanságok miatt 30 millió forintos bírságot rótt ki. Soproni egykori szövetségese, Bálint György független képviselő – aki egyébként jövő júniusban polgármesterjelöltként is elindul a momentumos kerületi vezető ellenében (Soproni reakcióját IDE kattintva tudják elolvasni) október végén egy rendkívüli ülés keretében kívánta tárgyalni az ügyet, ám az határozatképtelenség miatt elmaradt, mutatta be a Terézváros Magazin november 8-i száma. Később a képviselő-testület elé került az ügy, de a baloldali polgármester jelezte: az ügy még nincs lezárva, mert nem tartják megalapozottnak sem a büntetés tényét, sem a mértékét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Soproni úgy vélte, hogy ez az ügy csak egy a sok közül, ami eltereli a figyelmet a komoly fejlesztésekről, „kampánytéma, amit a kormányzati propagandamédia jól fel tud használni”. A terézvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Lindmayer Viktor másképp értékelt: „Szerintem súlyos ez a helyzet. Válaszokat várunk, válaszokat várnak a terézvárosiak. Álljon elő a farbával, nevezze meg, ki követte el ezeket a hibákat és kik fogják megtéríteni az önkormányzatnak a bírságot és a kötbért.”

Csakhogy a Fővárosi Törvényszék elutasította a VI. kerületi önkormányzat azon keresetét, amely megtámadta a KDB határozatát.

A törvényszék kötelezte Soproniékat, hogy fizessék ki a perköltségeket (139 ezer forint), ítéletük ellen fellebbezésnek helye pedig nincs.

A KDB egyébként kimondta mások mellett, hibázott a városvezetés és az építési vállalkozó; közbeszerzési jogsértések történtek, így például a kivitelezési folyamat hiányos volt; mindazonáltal a KDB szerint „a jogsértésekhez a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció is kapcsolódhat”. A Fővárosi Törvényszék osztotta a KDB azon álláspontját, hogy 2019. május 31. és 2021. június 2. között – azaz 2 éven keresztül – semmilyen tájékoztatás, dokumentálás a teljesítésről vagy annak akadályáról nem történt.

Nyitókép: Facebook


 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. december 10. 12:51
Tetszettek volna jól dolgozni!
Takagi
2023. december 09. 20:42
Nyomi momis. Enmyit tudnak.
Pandaka pygmaea
2023. december 09. 19:56
"Soproni úgy vélte, hogy ez az ügy csak egy a sok közül, ami eltereli a figyelmet a komoly fejlesztésekről..." Konkrétan?
cutcopy
2023. december 09. 19:41
Irritáló ez a kis beszédhibás buzi..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!