Éhségsztrájkot kezdett a letartóztatott volt lengyel belügyminiszter

2024. január 10. 15:58

A lengyel államfő tanácsadója szerint Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik „az első politikai foglyok 1989 óta”.

2024. január 10. 15:58

Éhségsztrájkot kezdett a börtönben Mariusz Kaminski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter – közölte szerdán Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója. Pobozy a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kaminski nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában történt kedd esti letartóztatása előtt fogalmazott meg. Az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatban Kaminski „a politikai bosszú aktusának” nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és – mint írta – jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól.   

Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek” 

– írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ők az első politikai foglyok 1989 óta” 

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában. A bebörtönzöttek „az első politikai foglyok 1989 óta” – jelentette ki szerdán Pobozy. Letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel és a fehérorosz ellenzék képviselőivel találkozzon.   

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kaminskival 

– közölte Pobozy. Bejelentette: Kaminski és Wasik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kaminski-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása. Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: „minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon”. Újságírói kérdésre megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet.

(MTI)

Nyitóképen középen: Mariusz Kaminski. Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. január 10. 22:23
" Hatályos és a lengyel alkotmánynak megfelel a Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak adott kegyelem, és a bebörtönzött ellenzéki politikusok képviselői mandátuma is érvényes – jelentette ki Andrzej Duda szerdai sajtókonferenciáján. A lengyel elnök az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjének az államfői palotában végrehajtott kedd esti letartóztatása miatt hívott össze sajtótájékoztatót. A 2015-ös kegyelmi döntés változatlanul érvényes – húzta alá Andrzej Duda, egyebek között arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság három döntésében is megerősítette álláspontját. ...." https://www.vg.hu/kozelet/2024/01/lengyel-elnok-ervenyben-van-a-bebortonzott-kepviseloknek-adott-kegyelem
Tommaso
2024. január 10. 20:55
Andrzej Duda hazaáruló. Lechet, kellene helyette egy új Wałęsa.
Sztrovacsek
2024. január 10. 19:34 Szerkesztve
andorra-77 2024. január 10. 19:09 Buta vagy te ehhez, mint a tök. Az elnöki kegyelem csupán az ítélet végrehajtására vonatkozik, attól még az elítélt bűnös marad, és büntetett előéletű. Jogerős ítéletet csak feljebbvaló bíróság helyezhet hatályon kívül, vagy semmisíthet meg. A köztársasági elnöknek ebben kuss a neve. Ebben az esetben ha újra elítélik őket, a lengyel elnök újra gyakorolhatja kegyelemadási jogát. Egy kegyelem nem egy életre szól, csak egy adott ítélet végrehajtása alól ad felmentést. Mellesleg a lengyel elnök egy balfasz volt amikor kegyelmet gyakorolt, mielőtt az ügy a legfelsőbb bíróságot megjárta volna.
billysparks
2024. január 10. 18:44
Budaházyval ebben is megelőztük a lengyeleket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!