Fordulat az újbudai rendőrgyilkos perében: az IMEI szerint nem kóros a férfi elmeállapota

2024. január 09. 11:31

Az igazságügyi elmeorvosi szakértők ezzel nem értenek egyet. A férfi pszichés állapotára vonatkozó megállapítások a lehetséges büntetést is nagyban befolyásolják.

2024. január 09. 11:31
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Az elmeorvosi szakértők valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet munkatársainak (IMEI) meghallgatásával folytatódott kedden a Fővárosi Törvényszéken az újbudai rendőrgyilkos büntetőpere.

Sz. Szilárd tavaly január 12-én sebesített halálra késével egy ellene intézkedő járőrt, egy újbudai társasházban. A férfi elmenekült a helyszínről és 

a rendőröknek csak úgy sikerült végül ártalmatlanná tenniük, hogy egy villamosmegállóban lábon lőtték.

A férfi elmeállapota már az elejétől kezdve kérdéseket vetett fel, ezért az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) vitték megfigyelésre, majd a bíróság elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését.

Az ügyészség júliusban emelt vádat a férfi ellen, több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt, ám a kóros elmeállapotára tekintettel Sz. Szilárd kényszergyógykezelését indítványozta a vádiratban.

Beismerés és botrányokozás

A tavaly októberben elkezdődött büntetőperben, 

a vádlott részben beismerte a tettét, így azt, hogy valóba megszúrta a sértetteket. 

Ugyanakkor azt is mondta, hogy csak védekezésképpen szúrt. Azt is elismerte, hogy abban az időben rendszeresen szedett amfetamint és valóban paranoiában szenvedett. 

A decemberi tárgyaláson ugyanakkor a Blikk beszámolója szerint a vádlott olyan mértékben volt szemtelen és tiszteletlen a bíróval, hogy az azonnal berekesztette és elnapolta a tárgyalást. Sz. Szilárd többször is megpróbálta kioktatni a bírónőt és közölte azt is, hogy az ügyében keletkezett összes papírt kidobta, mert annyira felidegesítették az abban leírtak.

Kóros vagy nem kóros?

A bíróság a keddi tárgyaláson meghallgatta az IMEI munkatársait, miután kiderült: 

az intézet kezdeményezte a vádlottal szembeni előzetes kényszergyógykezelés megszüntetését. 

A férfi korábbi kezelőorvosa azonban azt mondta, hogy a gyógyszeres kezelés hatására fokozatosan javult a vádlott elmeállapota, sőt, a gyógyszereket egy idő után le is állították. A tanúként meghallgatott pszichiátriai szakorvos – aki már nem dolgozik az intézetben – szerint Sz. Szilárd elmeállapotbeli változása a rendszeres droghasználatra volt visszavezethető, nem pedig valamilyen kóros pszichés elváltozásra.

A bíró kérdésére kijelentette: 

az eljárásban részt vevő elmeorvosi szakértők véleményével szemben álláspontjuk szerint nem kóros a férfi elmeállapota. 

Az intézet szakpszichológusa a bíróságon elmondta: a férfi eleinte nagyon elutasító volt, de ahogy rendeződött az állapota, együttműködőbbé vált, az indulati megnyilvánulásai jelentősen csökkentek. Ugyanakkor a bírósági eljárás kezdetével újra bizalmatlanná vált. A szakpszichológus is egyetértett az IMEI kezdeményezésével a kényszergyógykezelés megszüntetésére. 

A bíróság ezek után ismertette az elmeorvosi szakvéleményt, amely szerint 

a férfi határozottan kóros elmeállapotú, esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. 

Sz. Szilárd paranoid pszichózisban szenved, téveszméi vannak, és ez játszott szerepet a bűncselekmény elkövetésekor, nem pedig a droghasználat. A szakvélemény azt is tartalmazta, hogy a vádlott a bűncselekménnyel kapcsolatban megbánást nem mutatott. A szakértők szerint a férfi fényszergyógykezelésének fenntartása indokolt. Mindezt Juhász Krisztina elmeorvosi szakértő a tárgyaláson is fenntartotta. Juhász elmondta: a vádlott még mindig nem mérte fel tettének következményeit, a betegsége teljesen kizárta a belátási képességét.

Nyitókép: Sz. Szilárd a bíróságon. (Fotó. MTI/Bruzák Noémi)

 

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. január 09. 21:43
Az egy rettentően téves és káros nézet, hogy felmentő oknak veszik az elmebajt. A képlet egyszerű. Tilos embert ölni, akár bomlott, akár ép elmével. Aki ezt a törvényt nem tartja be, az rohadjon el a börtönben/végezzék ki, függetlenül attól, hogy milyen az elmeállapota. A világ nem igazságos, de a törvénykezés lehet az.
Menhetten
2024. január 09. 13:30
Falhozvinni, sorozatot bele!
ghelmddfd
2024. január 09. 13:02
nem mérte fel tettének következményeit, a betegsége teljesen kizárta a belátási képességét.u8 --------------- 1. Hát nem mérünk, hanem rekkünk itt. 2. Követkgffg? He? ana a lófasz az? Ranakerdva van. 3. Belát? hát ina volna magyarosabb belát laguján, dehát ez németizmus, idegen ideológia, Einsicht, úgy, hogy a lát hang is germán, germán wleitan, leitan. Hogyan is volna Einsichtja, ha az a németnek van? He? 4.Képesség? Egy újabb libernyák hang, a kép az hép volna magyarul, indogermán skép, skab, vagyis a szab stumától, staka kretény-libcsik átírták. Magyarul ernya, ernyeszu van, az er stumától a Fähigkeit. De baszott ernya volt Petit meredejtnei. Muhaha! 5. Betegek vagytok ti, libernyákul makogók. Ki a faszem rakja a halandzsa nyelveteket, ohne Bedeutung, stak a kretény-libcsi-kúrományos odainterpretációtok van, de az nem a nyelv.
Potymog
2024. január 09. 12:52
Találják már ki legyenek szívesek, hogy egy közveszélyes embert hogyan lehet életfogytiglan rács mögött tudni, függetlenül attól, hogy beszámítható-e vagy sem. A többi embernek is vannak jogai, és megilleti őket az, hogy biztonságban lehessenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!