Mellár elárulta, mi a kedvenc karácsonyi étele, de azt nem, kilép-e a Párbeszéd frakciójából

2024. január 12. 21:24

A parlamenti képviselő azt mondta, időt kell adnia a Párbeszéd-frakciónak, hátha elindulnak komoly változások, ő ugyanis elégedetlen a mostani működéssel.

2024. január 12. 21:24
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Egyelőre annyit sikerült megtudnunk Mellár Tamástól, hogy remek halászlét főzött a karácsonyi ünnepek alatt, arra azonban nem volt hajlandó válaszolni, marad-e a Párbeszéd parlamenti frakciójában vagy kilép onnan. Nem mindegy, hogy dönt a civilben közgazdász politikus, hiszen amennyiben távozik, megszűnés határára kerül Tordai Bencéék országgyűlési képviselőcsoportja. Ráadásul Mellár nem listás, hanem egyéni képviselő – ez nagyobb tekintélyt biztosít a számára –, a két vidéki ellenzéki politikusból ő az egyik, akinek sikerült győznie 2022 áprilisában; Pécsett kevéssel több mint 2 százalékponttal előzte meg (44,01: 41,78) kormánypárti riválisát, Kővári Jánost.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügy előzménye, hogy november közepén Bohár Dánielnek sikerült szóra bírnia Mellárt, aki azt mondta neki, arról ábrándozik, álmodozik, hogy egyszer az ellenzéknek megjön az esze – bár erre sok esélyt nem lát – és összefog. Bármit is jelentsen ez. Ám ezt azért nem tartja mégsem valószínűnek, mert 

Ezt is ajánljuk a témában

„az ellenzéki oldalon sajnálatos módon nagyon sok megélhetési politikus van”.  

Mellár úgy fogalmazott: „Azt látom, és ebből az én frakcióm se kivétel, hogy úgy jól megvannak ebben a dologban, úgy jól elvannak, hiszen a legjobb biznisz az a politika. Most szinte nem kell csinálni semmit és egy csomó pénz jön”. S azzal zárta mondandóját, hogy amennyiben az ellenzék nem tudja átlépni ezt az erkölcsi küszöböt, akkor marad az, ami van.

Fotónk illusztráció: Egy tál bajai halászlé a Sobri halászcsárdában a bajai Petőfi-szigeten 2015. október 14-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

De hogy miként sikerült megtudnunk, hogy nem fogunk semmit lényegeset megtudni, az az alábbiakból kiderül; bár ez sem igaz így ebben a formában, az, hogy nagy híve a bajai halászlénak, az igenis fontos információ. Az egyébként általában készségesen nyilatkozó Mellár most csupán annyit mondott a Mandinernek, hogy a frakciójának és másnak is azt ígérte, február elsejével hozza meg a döntését. S amikor megkérdeztük tőle, elárulná-e, hol tart a gondolkodásban, határozott és lakonikus „nem” volt a válasza, ellenkező esetben ugyanis – érvelt logikusan – kiderülne, mire készül. Arra is hivatkozott, hogy 

időt kell adnia a Párbeszéd-frakciónak, hátha elindulnak valamilyen komoly változások, ő ugyanis elégedetlen a mostani működésével.

Miután csak három hét van február elsejéig – faggattuk tovább –, elképzelhetőnek tartja-e, hogy ez idő alatt történhetnek jelentős változások? „Meglátjuk” – felelte. Ám nem hagytuk magunkat lerázni, ezért arról kérdeztük, hogy a beigli majszolása és a halászlé kanalazása közben is azon töprengett-e, mitévő legyen. A politikus ezt hallva sokkal jobb kedvre derült, és kijelentette, nem csak hogy ette, ő is főzte a halászlét. S amikor abban is megállapodtunk, hogy mindketten a bajai módi hívei vagyunk, megörült és elmondta, a Bajától 18 kilométerre található Alsónyékről származik, így ő nem is készíthet másfajta halászlét, a hozzá nélkülözhetetlen gyufatésztát pedig a felesége gyúrta. 

Majd lelkesen elmesélte, ő ugyan nem számít a konyha ördögének, de 

az édesanyja erőszakolta ki, hogy tanulja meg a halászléfőzés tudományát, mondván, az komoly dolog, azt a férfiaknak kell csinálni. 

Ezért a szentesték elképzelhetetlenek a Mellár-féle bajai halászlé nélkül, amelybe sok hagyma és kétféle – erős és édes – paprika kell, így lesz jó az íze és szép a színe. S higgyem el – közölte –, hogy a legutóbbi is nagyon finom volt.

Nem volt okunk, hogy kételkedjünk az állításában, de továbbra is érdekelt volna, miként morfondírozik egy politikus az ilyen kérdésekről az év végi szünetben, amikor egy normális, halandó embert egészen más dolgok foglalkoztatják. Mellár Tamás azt mondta, 

az ember ilyenkor hordozza magával ezt a kérdést, többször eszébe jut, tehát időt kell adni az egész történetnek 

– vázolta a fejében lezajló folyamatokat, és már egyre izgalmasabb lett volna ez a fejtegetés, de közben megérkezett valahova, és közölte, neki most le kell tennie a telefont, de majd visszahív, hogy folytathassuk. Erre azonban nem került sor, de ez a fentiek tükrében egyáltalán nem okozott meglepetést.

 

(Nyitókép: Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 12-én. MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2024. január 17. 17:32
Nevetséges, sőt a demokrácia megcsúfolása, hogy egy tagság és támogatottság nélküli pártnak parlamenti frakciója van!
Zsolt75
2024. január 14. 11:35
Miért lépne? A párbeszéd évek óta bérel képviselőket, hogy meglegyen a frakcióhoz szükséges létszám. Százmilliókról van szó.
KBA98
2024. január 13. 11:23
kit érdekel ez a köpönyegforgató?
Kozmosz
2024. január 13. 02:36
Ez is maradhatna inkább a főzőcskénél. A karácsonyt meg felejtse el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!