Gazdaságilag köröket vertünk az EU átlagra, mindezt úgy, hogy kemény hátrányból indultunk

2024. április 15. 07:12

Közben meg a gazdaságunk ezer szállal kötődik a világ többi részéhez.

2024. április 15. 07:12
null

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban pedig a kereseteket.

Ezt is ajánljuk a témában

A negyedik cikkben a szerzők a magyar GDP-adatokat vizsgálták meg. Kifejtették, a kommunizmus bukása után Magyarország gazdaságát az alapoktól kellett átalakítani, viszont az állami tulajdon kommunisták általi kiárusítása tovább rontotta a már ezer sebből vérző gazdaság állapotát.

Egy olyan környezetet kellett létrehozni, amelyben a magyar vállalatok megkezdhették a felzárkózást, mindezt piaci versenyben.

Forrás: Hungarian Conservative

A szerzők – Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa, Nagy Kristóf és Varga Mátyás Zsolt – rámutattak, hogy Magyarország egy főre jutó GDP-je 2010 és 2023 között 43,9 százalékkal nőtt, ami jóval meghaladta a 16,2 százalékos uniós átlagnövekedést, és a nyolcadik legmagasabb a tagállamok között.

Nyitott gazdaság a magyar

A szerzők arra is rámutattak, hogy az országok nyitottságának meghatározásának legegyszerűbb módja az, hogy az export és az import GDP-hez viszonyított együttes arányát vizsgáljuk. E mutató szerint Magyarország 2023-ban az uniós tagállamok között a kilencedik legnyitottabb gazdaság volt.

„Gazdaságunk ezer szállal kötődik a világ többi részéhez”

 – írták. 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­g­­ö­­s­ ­­l­­á­n­y­o­k­­ ­v­­­á­r­n­­a­­k­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
polárüveg
2024. április 15. 14:17
Tisztelt bunko-jobbos 07:47! Igaza van. Többek közt a magyar nép elől elhazudott, -titkolt, -takart országpotenciálokat érdemes kibontatkoztatni: - A soha ki nem fogyó geotermikus hő-és áramtermelő potenciált. - A számolatlanul kidobott biogázalapanyagot. - A 200 évre elegendő szenet, mellyel pl. műtrágyagyártás, cementgyártás költség kb. felezhető. Alternatívát kínál a műbenzin, műdiesel, városi gáz gyártással a fosszilis energiák leváltásáig. - A börzsönyi, a recski fémércek, a mecseki uránérc, stb. - Ősi technológiák adaptálása: műtrágyahelyettesítő korhasztó fahulladékprizmák; gyümölcsszigeteki művelési elv; a rendszerbe foglalt, egymást kiegészítő növénytermelés-állattenyésztés; új típusú talajvédelem; mozaikművelés; makkoltatás, stb. - A megújuló nád multifunkciós bevonása az építőiparba. - Az új típusú energiatermelés és hasznosítás pedig választóvíz lehet. A lehetőségek még hosszasan sorolhatók. Tisztelettel!
polárüveg
2024. április 15. 13:51
Tisztelt RasPutin 07:38! Engedje meg, hogy helyesbítsek. A Csepel Művekk képes volt olyan CNC megmunkálóközpontot gyártani, melyből még Japánban is vásároltak. Egy szélhámos német vevő tulajdonosként tette utoljára tönkre ezt az üzletágat. Az exportált megmunkálóközpontokat sohasem fizették ki a cégnek. A vasgyártás, mint alapipar semmivel sem volt rosszabb akkor a mai napig fennmaradt lengyel, ukrán, román, stb. vasgyártásnál. A hazai gyártás biztosította az építőipari, a gépgyártóipari, a szerszámipari alapanyagokat. Nem kellett importálni, nem volt kiszolgáltatva a "tőzsdei kínálat-kereslet"-nek nevezett spekulációnak. Tisztelettel!
polárüveg
2024. április 15. 13:42
Tisztelt Sztrovacsek 07:51! I. Miért vannak rosszabb gazdasági paraméterink a régióhoz képest? Nem a teljes válasz az alábbiak, de alapvetően az 1990-2010 közötti liberális kormányok gazdaságpolitikája miatt: - Más országokban nem adták el a kiskereskedelmet, az infrastrukturális szolgáltatókat. Nem kótyavetyélték el az ipari kapacitást, így maradhatott pl.Szlovákiának hajóépítő ipara. - Nem számolták fel az alapvető hazi kézben lévő alapiparokat, mint pl. cukor-, növényolajgyártás, cementgyártás, színesfémkohászat, bányaipar és szénbányák többjét(az olcsó földgázra hivatkozva). - Nem verték szét a mezőgazdaság és élelmiszeripar horizontális és vertikális rendszereit. - Nem szüntettek meg a dolgozók harmadának munkahelyét. Másképp: a nemzeti vagyonvesztés az "adásvételek" és az offshore kivitel tekintetében meghaladta a 2. világháborús veszteséget. Folyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!