Dermesztő fagy éjjel, nyárias idő nappal, normális?

2024. május 15. 10:17

Miközben a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak hajnalban, addig az ország középső részén +25 fok körül alakult a nappali középérték.

2024. május 15. 10:17

Nyitókép: Getty Images

Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban – írja az időkép.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához.

A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. május 17. 10:08
Májusban vannak a fagyosszentek. Maximálisan normális lenne az is, ha mindenhol fagyna éjszaka, nemcsak a Bükkben és a meleg/hideg hirtelen váltakozása is tökéletesen normális ilyenkor. Fizikai háttér: https://www.youtube.com/watch?v=380VK3YcCOs Nagyon kellhetett a cikk kvóta, hogy erről valaki írt egy ilyen silányat.
papamaci57
2024. május 15. 10:42
A megoldás egy szó: mikroklima
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!