Szakvélemény: Sólyom szlovák kitiltása nem ütközött jogba

2012. március 06. 17:33

A luxembourgi székhelyű testület főtanácsnoka szakvéleményében azt állítja, Szlovákia nem sértett jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megtagadta a beutazást az akkori magyar köztársasági elnöktől.

2012. március 06. 17:33

Yves Bot európai bírósági főtanácsnok szakvéleménye szerint az államfők utazásai a diplomáciai kapcsolatok területére tartoznak, amelyet a nemzetközi jog szabályoz, és ahol nem az uniós jog, hanem a tagállamok hatásköre érvényesül. A főtanácsnok ennek megfelelően azt javasolta, hogy az Európai Bíróság utasítsa el a Szlovákia elleni magyar keresetet.

Magyarország Sólyom László 2010-es komáromi visszafordítása után azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy indítson eljárást Szlovákia ellen az uniós jog megsértése miatt. Brüsszel szerint Szlovákia nem követett el jogsértést. Magyarország nem értett egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és ezért saját maga indította meg az uniós jog megsértésének kimondására irányuló eljárást Szlovákia ellen az Európai Bíróság előtt. Budapest szerint az uniós polgárok szabad mozgásának irányelve igenis alkalmazható a jelen esetben, és e jogszabály alapján nem lett volna jogszerűen megtagadható a magyar államfő révkomáromi látogatása.

Az Európai Bíróság a szokásos gyakorlatnak megfelelően az ügyben főtanácsnokot jelölt ki Yves Bot személyében, aki áttekintette a kérdéskört, és kedden közzétett indítványában a magyar kereset elutasítását javasolta. A főtanácsnok úgy véli, hogy Sólyom László igenis Magyarország köztársasági elnökének hivatali minőségében, és nem csupán uniós polgárként szándékozott Révkomáromba menni. A főtanácsnoki indítvány nem köti az Európai Bíróságot.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erik a Narancs
2012. március 07. 00:06
"Es miert is van mas helyzetben a szlovak mint a magyar? Pici szivem, nem latod, hogy be vagy keritve? A csehek a lengyelek a mi oldalunk vannak. A nemetek nalunk fektetnek be es az EU recseg ropog. Az ido nekunk dolgozik." megmondtam... a realitas-erzek teljes hianya. Most elovehetnem a legutobbi lengyek kozvelemenykutatas eredmenyet, amely szerint a szlovakok sokkal nepszerubbek a lengyeleknel, mint mi (meglepo, ugye ?), elovehetnem a hasonlo cseh es szlovak kozvelemenykutatasokat. Osszehasonlithatnam, hogy pld a lengyel elnoknek hany talalkozoja volt az even szlovak, cseh es magyar politikusokkal. Megnezhetnem, hogy a nemet beruhazasok mennyivel jelentosebbek Csehorszagban, Szlovakiaban vagy Lengyelorszagban, mint Magyarorszagon.... de miert tennem ? Hogy kizokkentselek a narancsos alomvilagodbol ?
Vizigót
2012. március 06. 23:24
Szép volt Yves, szép íves meghajlás Fico és Slota elött. Gratulálok.
Locassen
2012. március 06. 20:57
Igazából a legcinikusabb talán a NOL-cikk utolsó mondata: "A főtanácsnok kitért arra is: bár a Szlovák Köztársaság a belépés megtagadásának jogalapjaként tévesen hivatkozott a 2004/38/EK irányelvre, ez a körülmény nem minősül joggal való visszaélésnek." Vagyis az, hogy az indoklás nélküli kitiltás (ugye elég nehéz lett volna az európai közvélemény előtt magyarázni azt hogy "mer' csak") helyett a szlotákok kvázi ellenséges állam polgárának tekintették Sólyomot az nem visszaélés a joggal. Másrészről meg egy kicsit olyan a helyzet mint amikor a falu bolondja kaszával akarja kivágni a fát, a gazda meg helyette odaadja neki a fejszét, hogy "nesze fiam, ezzel próbáld, mégiscsak ez való rá inkább". Ja, majd ne felejtsünk el hivatkozni az európai értékekre, meg szellemiségre, ezeknek mostanában állítólag jogi hatálya is van.
citizen queen
2012. március 06. 20:51
Köszönjük, EU. Ismét egy velejéig "igazságos" döntés született Magyarországgal szemben. Leplezetlenül elfogult, kettősmércés, álszent gusztustalan bagázs - nagyon megbántam, hogy anno arra szavaztam - méghozzá örömmel, várakozással -, hogy ennek a szánalmas gittegyletnek a tagjai legyünk. Csakhát olyan finomságokról nem szólt a fáma annakidején, hogy vannak a régi tagok, plusz a periféria, ahol bármit meg lehet csinálni a nagy európai demokrácia, és jogegyenlőség nevében. Röhögve, lazán szembeköpik a sokat hangoztatott európai értékeket, s azután még azt is elvárják, hogy vágjunk jó képet hozzá. Undorító, ami itt már hónapok óta folyik Magyarország, és a magyar kormány ellen. De még ennél is undorítóbb az a néhány "magyar", aki tapsikol ennek a boszorkányüldözésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!