Hiába mentek az Európai Bíróságra a kirúgott közszolgák

2013. október 29. 16:02

Hatáskörének hiányát állapította meg az Európai Bíróság abban az ügyben, amelynek során az EU Alapjogi Chartája és az indoklás nélküli elbocsátás összeegyeztethetőségének vizsgálatát kérte tőle a Debreceni Munkaügyi Bíróság. A döntés következtében egyre kevésbé reménykedhetnek jogorvoslatban a kirúgott közszolgák — írja a Napi.hu.

2013. október 29. 16:02

Nagyjából ötszáz közszolga indított kirúgása miatt jogorvoslati eljárást, miután az Alkotmánybíróság 2011-ben megsemmisítette a közszolgák indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényt. A Debreceni Munkaügyi Bíróság ezután előzetes döntéshozatali eljárásban az Európai Bírósághoz fordul annak megállapítása iránt, hogy az indoklás nélküli felmondás intézménye összhangban van-e az Európai Unió Alapjogi Chartájával, amely többek között amely az indokolatlan elbocsátással szembeni védelem elvét is tartalmazza.

Az Európai Bíróság hatáskörének hiányát állapította meg, ugyanis az Alapjogi Charta csak abban az esetben köti a tagállamokat, ha uniós jogot alkalmaznak. Jelen esetben azonban az előzetes döntéshozatalra utaló határozatok semmilyen olyan elemet nem tartalmaznak, amely alapján megállapítható lenne, hogy az alapjogviták a Chartán kívüli uniós jogszabályok értelmezését vagy alkalmazását is érintenék — fejtette ki a Bíróság.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tunde04
2013. október 31. 15:21
remélem a taxisok is így járnak, és az eddig korkedvezménnyel nyugdíjba vonuló tűzoltók, rendőrök, stb-k is.
nyugalmazott tanár
2013. október 30. 19:14
Akkor a balliberálisok által kirúgott több százezernyi közalkalmazott, köztisztviselő és ipari munkás érdekét is védik a drága jogvédőink? Vagy azok nem számítanak?
FabiánA
2013. október 30. 19:14
Nem tudom de, nekem úgy tűnik hogy az EU bíróság nem csinál semmit még akkor sem ha lenne rá jogköre, például a felvidéki magyarok ügye, ok jogi értelemben hogy elveszik a szlovák állampolgárságot, aki felveszi a magyart, (mocsok szlovák kormány) de már hogy ezeket a személyeket kitoloncolják az már EU-s jogot sért, az a munkaerő szabad mozgása. Ha tényleg működne a bíróság ilyen eseteket ki kellene vizsgálnia. És ezek a bírák keresnek havi 14000 eurót többet mint a biztossági elnök.
Gombóc XVI. Artúr
2013. október 30. 10:58
Azt se felejtsd el, hogy ez a bíróság mondta ki azt, hogy nem törvényellenes Magyarországon a vörös csillag viselése. Ráadásul még kártérítést is kaptak akik e tilalom miatt a bírósághoz fordultak. (Mondjuk én szívesen a homlokukra szögezném ezt a csillagot, nehogy elveszítsék.) A bíróságnak amúgy halvány lila segédfogalma sem volt arról, hogy mit jelent a vörös csillag Magyarországon, de azért döntöttek. Számomra ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami a z Európai Bíróságot illeti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!