Így figyeli az állam, hová utazunk

2013. november 11. 19:55

A parlament hétfői döntése nyomán létrejön a nemzeti utasadat információs rendszer, amely a schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda induló légi járatokra vonatkozó utasadatokat fogja kezelni a lehetséges bűnelkövetők kiszűrése érdekében.

2013. november 11. 19:55

Pintér Sándor belügyminiszter indoklása szerint a schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda induló légi járatok utasadatainak kezelése eredményesebbé teszi a hatóságok bűnmegelőző és felderítő tevékenységét, fokozza az ország és az Európai Unió biztonságát. A rendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi légitársaságok továbbítják a foglalási rendszerükben lévő adatokat az utasadat-nyilvántartónak, amely kockázatelemzéssel kiszűri azokat, akik érintettek lehetnek a meghatározott bűnözési formákban.

A központ jogosult adatokat kérni a személyi adat- és lakcím-nyilvántartóból, az utasadatokat pedig az átvételt követő öt évig tartja nyilván. Egy hónap elteltével az adatokat személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni, ez azonban bűncselekmény vagy nemzetbiztonsági kockázat gyanúja esetén visszaállítható.

Célhoz kötötten adatot kérhet ki a rendszerből az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a nemzetbiztonsági szolgálatok.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2013. november 12. 12:32
Hát ez bizony nem újdonság. Ha jól emlékszem a dátumra 2003-ban játszottunk vmilyen selejtezőt a lengyelekkel. Én is kiutaztam egy haverommal, aki akkor felvételizett a rendőr iskolába. Sehol, semelyik határnál nem kérték el a papírjainkat, nem volt még "fészbúk", mégis amikor a srác elment felvételizni kb egy hónapra rá, az volt az első kérdés, hogy milyen volt a meccs?
tabakur
2013. november 12. 10:08
Nagyeszű Pintér! Ha valakinek titkolnivalója van Bécsből repül. Mit tart nyilván?
S0ma
2013. november 12. 10:08
Füszü!! Már csak egy dolog áll a béke útjában. Az istenadta nép. Tudni kell minden lépéséről.
Zsolt75
2013. november 12. 09:11
Hú. Azt hiszem , ettől még jó darabig nem kell tartanom. 3 havi járulékfizetés elmaradásánál körbefényképezik még apám 14 éves Astráját is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!