Paks: ombudsmanhoz fordul az LMP

2014. január 28. 15:03

Szél Bernadett szerint „kormányzati visszásságok” történtek a tervezett paksi bővítés körül, ezért panaszt tesz az alapvető jogok biztosánál. Ezen kívül az médiahatósághoz fordul amiatt, hogy a közmédiában „teljesen egyoldalú proatom propaganda folyik”.

2014. január 28. 15:03

Az ellenzéki párt társelnöke Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes meghívására az ombudsmani hivatalban járt, ahol a kormány és a szervezet paksi bővítéséről folytatott kommunikációjáról kért ki dokumentumokat. A politikus elmondta, a megbeszélésen részt vett Székely László, az alapvető jogok biztosa is.

Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy 2011-ben Fülöp Sándor, aki akkor az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyetteseként dolgozott, egy hét pontból álló állásfoglalást készített a tervezett paksi bővítésről. A hét javaslatból a kormány ötnek eleget tett, de a legfontosabbnak nem – folytatta az LMP társelnöke. Fülöp Sándor akkor javasolta, hogy a kormány tegyen új előterjesztést a paksi erőmű bővítése ügyében az Országgyűlésnek, mivel álláspontja szerint a korábbi országgyűlési határozat nem volt kellőképp előkészítve. Az LMP-s politikus közölte: információi szerint Fellegi Tamás akkori nemzeti fejlesztési miniszter nem tartotta szükségesnek ezt a lépést, mert úgy látta, hogy Magyarország energiastratégiája rendezi ezt a kérdést.

Arra is kitért, hogy a kormánypártok az atomenergiáról szóló törvény 2011-es módosításával életbe léptettek egy olyan passzust, amely alapján az erőmű bővítéséhez nem kell országgyűlési felhatalmazás. Szél Bernadett elmondta, keddi látogatásán érdeklődött, de az ombudsmani hivatalban nem tudtak olyan dokumentumról, amelyik azt vizsgálta volna, hogy a paksi bővítésnek milyen alternatívái lehetnek.

A politikus azt is kijelentette, hogy nemcsak az ombudsmanhoz, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz is panaszt nyújt be, mert azt látja, hogy a közmédiában „teljesen egyoldalú proatom propaganda folyik”. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoldfold
2014. január 28. 16:44
Civil tüntetés a moszkvai szerződés ellen! https://www.facebook.com/events/425548587576916 2014. február 1-jén, szombaton 15.30 órakor civil demonstrációt tartunk a József nádor téren a Paksi Paktum elleni tiltakozásul. Az országgyűlés várhatóan a február 3-ai héten szavaz a 2014. január 14-én Moszkvában aláírt megállapodásról. A tüntetéssel azt szeretnénk elérni, hogy a parlamenti képviselők ne fogadják el a Paksi Paktumot! Csatlakozz te is hozzánk, és oszd meg ezt az eseményt ismerőseiddel, legyünk minél többen! Mindegy, hogy környezetvédő vagy vagy nem, hogy mit gondolsz az atomenergiáról általában, vagy hogy melyik politikai pártokkal szimpatizálsz - itt ennél sokkal többről van szó. Ha egyetértesz az alábbi állítások többségével, ott a helyed február 1-jén a József nádor téren! Várunk! Nemet mondunk a Paksi Paktumra, mert: 1. Magyarországnak most biztosan nincs szüksége új atomerőműre. 2. A felelőtlenül megkötött paktum „devizahitelessé” teszi a magyar népet. 3. A két új reaktor tovább növeli Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét. 4. A moszkvai megállapodás nem a magyarok, pusztán egy szűk csoport hatalmi érdekeit szolgálja. 5. A döntésből a nyilvánosságot teljesen kizárták. 6. Az új atomerőműnek nemcsak mi fizetjük meg az árát, hanem gyermekeink, és unokáink is, méghozzá kamatostul. 7. A döntésnek szakmai alapja nincs, az alternatívákat meg sem vizsgálták. 8. Paks2 miatt nem lesz kisebb a rezsi, nem növekszik hazánk versenyképessége. 9. A járulékos beruházások, mint például a villamosenergia-hálózat bővítése, további több ezer milliárd forintba fognak kerülni. 10. Paks2-nek csak alternatívája van. Ez a beruházás elveszi a forrásokat a megújuló energiaforrások és az energiahatékonysági beruházások elől. 11. Ez a döntés megszegi az európai normákat, kiárusítja az országot, feléli a jövőt. A tüntetés szervezői magyarországi civil szervezetek: Energiaklub, Védegylet, Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport. Az esemény szervezésében és megvalósításában semmilyen politikai párt nem vesz részt. A demonstrációra minden felelős állampolgárt várunk! Párttagokat, pártszimpatizánsokat is, de kérjük, hogy a pártjelvényeket legyenek szívesek otthon hagyni! Ha többet szeretnél tudni a moszkvai megállapodásról illetve a tervezett új atomerőműről, érdemes lájkolni a https://www.facebook.com/paksipaktum oldalt. Igyekszünk minden, a témában megjelent okosságot, új információt megosztani, változatos forrásokból.
geraz51
2014. január 28. 15:55
Jól van gyerekek mindennap forduljatok valami hatósághoz forogjatok mint a szél,ami2 hónap múlva elfúj benneteket.
vigyor
2014. január 28. 15:30
"„teljesen egyoldalú proatom propaganda folyik”. " Nabazdmeg, mán hogy mi is zajlik a hol?????????
bookmark
2014. január 28. 15:24
Te figyi, te Szél menjél már el Brüsszelbe panaszkodni, mert a Putyin pont ott van a Barossóval tárgyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!