Döntött a Kúria: tisztességtelen az árfolyamrés

2014. június 16. 13:32

Újabb jogegységi határozatot hozott a Kúria a devizahitelekkel kapcsolatban. Eszerint az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen, helyette visszamenőleg is a Magyar Nemzeti Bank árfolyamait kell használni. Viszont az árfolyamkockázat és az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségére nincs általános recept, esetenként kell vizsgálni.

2014. június 16. 13:32

Tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása, vagyis, hogy eltérő árfolyamon számoltak a bankok a hitel folyósításakor és a törlesztéskor. A Kúria szerint „ezekkel szemben nem áll a fogyasztónak közvetlenül nyújtott szolgáltatás, így az számára indokolatlan költséget jelent”. Az árfolyamrés helyett visszamenőleg is a Magyar Nemzeti Bank árfolyamait kell alkalmazni – olvasható a Kúria hétfőn meghozott jogegységi határozatában.

Az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamkockázat kérdésében viszont nem mondott ki általános szabályt a testület, ezen kikötések tisztességtelenségét esetenként kell vizsgálni. Az árfolyamkockázat fogyasztóra hárításának tisztességtelensége csak akkor vizsgálható, ha az „ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó” számára a szerződéskötéskor nem volt világos, hogy ez mit takar. Leszögezi a határozat: ha a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás alapján az ügyfél alappal gondolhatta úgy, hogy ez „a kockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli”, akkor a kikötés tisztességtelen és így érvénytelen.

Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban a Kúria utal egy korábbi kollégiumi véleményre, amely általános elveket határozott meg arra nézve, hogy mikor számít az ilyen módosítás tisztességtelennek. A határozat szerint nem tisztességtelen, ha az ügyfél számára szerződéskötéskor világosan meghatározták egy úgynevezett ok-listában, hogy a körülmények változásai milyen módon érintik a fizetési kötelezettségeit – foglalja össze a portfolio.hu.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2016. március 18. 18:40
Villámgyorsan törvényt egyértelmű szöveggel, a tisztességtelen szerződés-szövegre! Törvényt arra is, hogy egy hitelszerződés max.2 oldalnál (mint általában egy ingatlan megvásárlásánál ami szintén sok millió) nem lehet több. Ne lehessen 20-30 oldalnyi apróbetűs rész!
Antigoné
2014. november 07. 11:50
Tényleg egy okos lányos megoldás született megint. Adnak is, meg nem is. Most évekig megy majd egyenként a pereskedés az árfolyamkockázat miatt. Az ügyvédlobbi jól végzi a dolgát.
Fahrenheit 451
2014. június 24. 17:37
"Az Együtt-PM hivatkozik arra, hogy a Kúria június elején hozott elvi határozatában megállapította: a devizaalapú hitelszerződésekben alkalmazott úgynevezett árfolyamrés tisztességtelen volt. Álláspontjuk szerint a tisztességtelenség orvoslását a perek tömeges megindítása helyett törvényalkotás útján kell rendezni." http://mandiner.hu/cikk/20140615_egyutt_pm_a_hivatalos_mnb_arfolyam_alapjan_szamoljak_ki_a_devizahitelek_koltsegeit
bsandor
2014. június 24. 16:03
igaz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!