Módosítják a költségvetést az államosítások miatt

2014. július 14. 15:12

Varga Mihály benyújtotta az idei költségvetés módosítására vonatkozó javaslatát. Eszerint 152 milliárd forinttal emelkedik a hiány az energiaszektorban megnövekedett állami szerepvállalás miatt. Az indokolás szerint ettől még tartható a 2,9 százalékos uniós hiánycél, a Költségvetési Tanács viszont kételyeit fejezte ki ezzel kapcsolatban.

2014. július 14. 15:12

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az idei  költségvetés módosításra vonatkozó indítványt az Országgyűlésnek. A javaslat az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszegét és hiányát 152 milliárd forinttal megemeli az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében.

Az indokolás szerint a javaslatban foglalt tranzakciók megvalósítása – a jelenlegi ismeretek szerint – nem érinti a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél tarthatóságát. Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik – olvasható az indokolásban.

A Költségvetési Tanács (KT) már  a múlt hónapban megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetést módosító tervezetét amely GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné a büdzsé pénzforgalmi hiányát a kiadások 152 milliárd forintos emelésével. A KT – az NGM véleményével ellentétben – nem zárta ki annak kockázatát, hogy a tranzakciók egy része az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet is növelni fogja.

A KT véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. július 15. 07:41
Mindent a FIDESZ-MSZP ballib maffiának: http://alfahir.hu/szegeny_draga_nagybirtok
tango47
2014. július 14. 22:44
Azért aki ujságírónak tartja magát, az elmélyedhetne egy kicsit azon fogalom értelmezésében,hogy ÁLLAMOSÍTÁS. (figyelmébe ajánlom az 1948-49-50-es évek történéseit!)
Motivince
2014. július 14. 19:56
hát ezek feszt modositanak 5 éve folyamatosan troger szemét szar fidesz
egysegelem
2014. július 14. 17:24
Ezert erdemes volt rendszervaltani 25 eve, ha most Mo mindent visszacsinal, partallami tv, allami cegek, mas velemenyen levok elbocsatasa, allami szintr emelt korrupcio, 25 evet dobott ki Mo az ablakon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!