Több devizahiteles perben szeptemberre halasztották a döntést

2014. augusztus 28. 14:11

Az UniCredit, az Erste, a Raiffeisen és az MKB által indított perekben is szeptemberben hirdetnek ítéletet, az Axa keresetét viszont elutasította a Fővárosi Törvényszék. A bankok azért perlik az államot, hogy megdöntsék az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelensége mellett felállított törvényi vélelmet.

2014. augusztus 28. 14:11

A nyáron elfogadott devizahiteles törvény szerint tisztességtelenek az egyoldalú szerződésmódosítások, de a bankok bizonyíthatják az ellenkezőjét, úgy, hogy pert indítanak az állam ellen. A Fővárosi Törvényszék a napokban több ügyben is szeptemberre halasztotta az ítélethirdetést, így az UniCredit, a Raiffeisen, az MKB vagy az Erste által indított perekben.

Az Axa keresetét viszont az első tárgyaláson elutasította a bíróság szerdán. Az indokolást később teszik közzé, a bíró azonban szóbeli indokolásában kifejtette: az AXA Banknak a per keretében tárgyalt 11 darab ászf-je közül egyik sem felelt meg például az átláthatóság és felmondhatóság elvének, ugyanakkor elmondta: a bíróság egyetért a felperes AXA Bankkal abban, hogy a törvényben rögzített – és a szerződés tisztességességét megalapozó – mind a hét alapelvnek „nagyon nehéz” megfelelni. Hozzáfűzte, hogy ezzel együtt lehetséges a részleges érvénytelenség, legalábbis „dogmatikailag a bíróság álláspontja szerint ez nem kizárható”. 

A perekben több bank is kérte, hogy a Fővárosi Törvényszék függessze fel az eljárást és forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve kezdeményezzen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Bíróságnál, a bíróság azonban ezeket az indítványokat elutasította. A bankok azt is felvetették, hogy a devizahiteles törvény, amely utólag tisztességtelennek vélelmezi az egyoldalú szerződésmódosítást, sérti a jogállamiság követelményét és a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. A legtöbb bank hangsúlyozta, hogy az általuk használt szerződési feltételek megfeleltek a hatályos jogszabályoknak.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. november 18. 15:37
1. hol a beígért elszámoltatás? 2. az hogy a gyurcsány és bajnai kormány felelőssége, még nem menti fel a mostani kormányt az 5 éves totojázásért, emberek haláláért.
kurbitalis
2014. augusztus 30. 23:32
Egy barátnőm Németországban él. Egyelőre lakást bérelnek, de már készülnek arra, hogy saját lakást vegyenek. Mesélte, hogy ott nincs ez a banki brutalitás. Olyan szerződést is köthetnek, hogy az első 10 évben fix havi részletet fizetnek, utána az infláció befolyásolja, hogy havonta mennyivel kevesebbet, vagy többet kell törleszteniük. Meggyőződésem, hogy az ilyen kedvező hitelszerződés csak azért lehetséges, mert a közép-európai országokban ugyanazok a bankok kitapossák a hitelfelvevők belét is, de még az unokáikat is eladósítják az uzsorahitelekkel.
Ángyán Páván
2014. augusztus 30. 23:32
Talán számoljanak el a szavazók a lelkiismeretükkel, miért hagyták megvenni magukat 19 ezer forintokért.
kurbitalis
2014. augusztus 30. 23:32
Talán ha kicsit hátrébb húznád az agarakat, mondjuk Gyurcsányon és Bajnain kérnéd számon ezt a bűncselekmény-sorozatot! Ugyanis ők terelték -kényszerítették a lakáshitelt felvevőket a deviza alapú hitelek felé azzal, hogy egy tollvonással szüntették meg a Ft lakáshitelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!