Egy kis hitelből nagy baj nem lehet

2014. november 12. 10:57

Amiben viszont a House of Debt az első, az az, hogy a háztartások adósságát nevezi meg a válság forrásaként, és adatokkal bizonyítva végig is követi, hogyan gyarapodott ez elviselhetetlenné.

2014. november 12. 10:57
Sarkadi Zsolt
Sarkadi Zsolt

A szerzők szerint az ilyen hitelbummoknál szükségszerűen eljön a pont, amikor a bankok már olyanoknak is elkezdenek hitelezni, akik a hitel felvétele után szinte azonnal fizetésképtelenekké válnak. Az Egyesült Államok 2007-re jutott el idáig, Sufi és Mian adatsorain látszik is, hogy ebben az évben már elkezdenek bedőlni a hitelek.

Megindultak a kilakoltatások is a jelzáloggal terhelt házakból, az árverések miatt pedig zuhanni kezdtek az ingatlanárak. Mivel a legtöbb amerikai adós épp a házára vett fel jelzáloghitelt, az ingatlanárak esése miatt az önrészüket elvesztették, a jelzálog viszont megmaradt. Logikus, hogy úgy érezték, megcsappant a vagyonuk. Erre pedig csak úgy tudtak válaszolni, hogy visszafogták a költéseiket.

Így viszont az amerikai vállalkozások is megszívták, mert csökkent a termékeik iránti kereslet, ezért csökkentek a bevételeik is. Az ő részükről így az volt a logikus, hogy elküldték a dolgozóik egy részét. A kirúgott dolgozó viszont ezzel a fejére nőtt hitele mellé még munkanélkülivé is vált, természetes, hogy még jobban visszaesett a fogyasztása.

Ez így ment folyamatosan, egyre mélyebbre taszítva az amerikai gazdaságot. ()

2000-ben azokat, akiknek internetes vállalkozásokban voltak részvényeik, 2008-ban pedig azokat, akik hitelre vettek házat, vagy hitelt vettek fel a házukra. Egyszerűbben:

az internetlufin inkább a gazdagok buktak, mert általában nekik vannak részvényeik, és hasonló pénzügyi eszközeik,

az ingatlanlufin pedig inkább a szegények, mert ők azok, akik hitelt vesznek fel a házukra, vagy hitelből vesznek házat (az ingatlan önmagában persze hitel nélkül sem túl jó befektetés, hiszen diverzifikálatlan, egy rossz polgármesteri döntés vagy egy szemét szomszéd tönkreteszi az egész portfóliónkat, ha az csak egy ingatlanból áll).

És ha egy gazdag ember vagyona megcsappan, általában nem fogja vissza érezhetően a fogyasztását, hiszen még mindig van egy háza, jó esetben állása is. Viszont ha egy kisebb jövedelmű ember lesz szegényebb, elkezd spórolni a fogyasztásán is. ()

A House of Debt szerint a fenntarthatatlan adósság okozta a gazdasági válságot, a bankválság csak ennek egyik következménye volt: miután az adósság miatt elkezdtek bedőlni a hitelek, és leestek az ingatlanárak, a bankoknál is észrevették, hogy a hiteleikkel hatalmas gondok vannak. Ezt a nézetet támogatja az is, ha mostani válságot a 2000-es pénzügyi összeomlással hasonlítjuk össze, a kettő között ugyanis az is különbség, hogy 2007-ben eleve hitellel terhelt eszközök árai estek. Ha nem lett volna ennyi házon jelzálog, akkor egy, a válság elején tapasztalt ingatlanpiaci áresés nem alakult volna ilyen komoly fogyasztási válsággá, és bankokat sem döntött volna romba.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2014. november 12. 17:37
Az írás és vélhetően a könyv lényege is az, hogy szétterítse a felelősséget. Felelősek a háztartások, a kormányok, a felügyeleti szervek, a bankok (bár talán ők a legkevésbé). Fontos hogy név szerint ne legyen felelős senki, mármint az igazán nagykutyák közül. (Goldman Sachs, Meryll Lynch, hitelminősítők stb.) Hasonló kicsit ez a játék a 2010es maszop eredményért vállalt felelősségi játék tekintetében: Mesterházy azt mondta, én csak most vettem át nemrég a pártot, új vagyok. Gyurcsány azt: már több mint egy éve lemondtam, nem tehetek semmiről. Bajnai: nem vagyok politikus, csak ideiglenesen vállaltam. Hát valahogy így. Ezek az írások pusztán azt szolgálják, hogy egy alapvetően pénzügyi piramisjáték köré valamifajta szakmaiság gloriáját vonják.
Ángyán Páván
2014. november 12. 14:12
2002-2003-ban már világosan látszott, hogy a kamattámogatott forinthitelek évről-évre tízmilliárdokkal, fenntarthatatlan tempóban emelkedő terhet jelentenek a költségvetésnek. Ekkor a támogatott hiteleket fokozatosan kivezette az állam, ami a teljes hitelezési piac jelentős visszaesését vetítette elő. Ez nagyon rosszul jött a kereskedelmi bankoknak, akik addigra rengeteg pénzt öltek a hiteleket terítő fiókhálózatuk bővítésébe. Több banknál is kapacitásfölösleg jelentkezett, a szervezet fenntartásához pedig új termékekre volt szükség. És jött az osztrák ihlet Ekkor jött az ötlet, hogy az addigra Ausztriában már bevált és elterjedt frankalapú hitelek léphetnének a forintkölcsönök helyére. http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/20/devizahitel_elterjedese/
drkovax
2014. november 12. 11:08
A lakossági eladósodásnak is volt előzménye. Na az volt a bajok okozója ...
Senye Péter
2014. november 12. 11:08
De miért adtak a bankok boldog-boldogtalannak hitelt? Mert a reális gazdaságban szűkült az igény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!