„Én még nem láttam ilyen népszerű diplomatát”

2014. december 11. 09:08

Lattmann Tamás nemzetközi jogász leszögezte: Goodfriendet nem lehet beperelni Magyarországon, Amerikában meg úgyis veszítene Vida Ildikó.

2014. december 11. 09:08

Magyarországon nem lehet pert indítani Goodfriend ellen. Amerikában lehet, hogy be lehetne perelni, de Lattmann Tamás szerint semmi olyat nem mondott az ügyvivő, amit a véleményszabadság amerikai szabályozása ne engedne meg. 

Alapvetően egy koncepcionális tévedés, ha most személyre lebontjuk ezt a vitát, meg Goodfriend úrra hegyezzük ki. Ettől még, hogy itt tartunk, ez nem lesz kevésbé ostobaság. Ő egy amerikai diplomata, aki azt csinálja, amiért fizetik, amire instrukciókat kap. Ha az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszene, amit ő csinál, akkor valószínűleg már hazarendelték volna” – fejtette ki a nemzetközi jogász. Még ha egy vitát fel is akarunk vállalni Amerikával, ezt akkor sem a diplomata személyén keresztül kellene csinálni – tette hozzá Lattmann.

Szerinte ez a vita azóta csúszott félre, hogy kikerült a nyilvánosság elé. Nem véletlen, hogy a diplomácia általában nem a nyilvánosság előtt zajlik. A nyilvánosság miatt kényszerpályákon kénytelenek mozogni a politikailag érintett szereplők, így természetes, hogy ilyen kommunikációs fogásokkal próbálkoznak.

Lattmann Tamás szerint Goodfriendnek tetszik a népszerűség és a nyilvánosság, de ha ezt az amerikai külügy károsnak találná, akkor leállítaná. Azt is elmondta: bármelyik diplomatát bármely állam kiutasíthatja elvileg. Egy ilyen lépésnek azonban nagyon komoly politikai költsége lenne – szögezte le Lattmann Tamás.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. október 29. 22:04
"Utóbbi az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Góliáth egy bálna volt. A világ legnagyobb – természetesen amerikai – emlősállata hazánkban töltött pár napot 1961. december végén, az emberek meg voltak őrülve, hogy láthassák. Többen voltak rá kíváncsiak, mint a néhány hónappal korábban Budapesten járó Gagarinra. Azt nem tudták a hatóságok, hogy a hetven tonna súlyú cetet szállító különleges járműkonvoj, az akkori idők legjobb műszerei­vel, végigtesztelte a Bécstől Varsóig, Pesttől Szolnokon át Bukarestig vezető főutak minőségét, teherbírását katonai szempontból; sok év múlva derült ki a turpisság." http://magyarhirlap.hu/cikk/12031/A_jo_barat_Goodfriend
Gombóc XVI. Artúr
2014. december 13. 12:48
Erre nem gondoltam!!
catalina9
2014. december 13. 02:53
„Én még nem láttam ilyen népszerű diplomatát” Hát olyan sunyi mint Ron Werber és akkora ripacs mint Cohn Bendit.
brabant89
2014. december 12. 15:22
"Lattmann Tamás nemzetközi jogász leszögezte: Goodfriendet nem lehet beperelni Magyarországon, Amerikában meg úgyis veszítene Vida Ildikó." Én végighallgattam a beszélgetést, ebben ez nem így hangzott el. Egyrészt nem azt mondta, hogy nem lehet beperelni, mert be lehet perelni, csak a magyar bíróságok kénytelenek megszüntetni az eljárást, ha az EÁ nem mond le a diplomáciai mentességétől. Amerikában pedig azért nagyon kétséges a dolog, mivel 1. Goodfriend nem említett konkrét személyeket, Vida Ildikót meg sem említette. 2. Az amerikai szabályozás sokkal megengedőbb a véleménynyilvánítással kapcsolatban, mint a magyar. "Ennyi erővel akár "sarki kurvázhatná" is Vidát Goodfriend" De hát Goodfrien meg sem említette Vida Ildikót. Azt, hogy Vida ki van tiltva az EÁ-ból, azt maga Vida nyilatkozta Simicska lapjában. "az USA-ban meg (ezek szerint) nincs olyan, hogy törvény előtti egyenlőség" Ezt is félreérted, lásd fentebb az 1. és 2. pontot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!