Index: Uniós jogot sérthet a bevándorlási törvénycsomag

2015. szeptember 11. 14:23

Az Index szerint uniós jogot sérthet, hogy az új tényállások alapján induló, illegális bevándorlással kapcsolatos büntetőeljárásokban nem kell majd lefordítani az ítéletet és a vádiratot a terhelt nyelvére, ahogyan azt egyébként az általános szabályok előírják. A portál azt is megtudta, hogy szegedi bírók között elterjedt a hír: konténerekben kell majd dolgozniuk a határnál.

2015. szeptember 11. 14:23

Az új bevándorlással kapcsolatos büntetőjogi tényállások mellé speciális eljárási szabályokat is elfogadott az Országgyűlés – emlékeztet az Index. A speciális eljárási rend célja, hogy – ahogyan ezt a törvényjavaslat indoklása is megfogalmazta – az ügyek „minél hamarabb érdemi döntéssel végződjenek”. A hírportál három különbséget emel ki az általános eljárási szabályokhoz képest.

  • Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején az új bűncselekménytípusokkal kapcsolatos büntetőeljárást minden más ügyet megelőzően kell lefolytatni. 
  • Az ügyész a gyanúsítottként történő kihallgatását követő 15 napon belül bíróság elé állíthatja a bevándorlót, ha ügyének megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak, és beismerő vallomást tett.
  • 8 napon belül meg kell történjen a bíróság elé állítás, ha az elkövetőt tetten érik,  ügyének megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak. (Itt tehát nem kell a beismerő vallomás)

Hozzá kell tenni, hogy az utóbbi két pontban leírt „bíróság elé állítás” az általános szabályokban már régóta létező intézmény, mindössze azzal a különbséggel, hogy 15 és 8 nap helyett 30 napot ír elő a vonatkozó szakasz. 

Pontosítanunk kell az Index cikkét annyiban, hogy a tetten érés esetén a 8 napon belüli bíróság elé állítás nem lehetőség, hanem kötelező előírás az ügyész számára.

Az Index arra a látványos egyszerűsítésre is felhívja a figyelmet, hogy a határzárral kapcsolatos bűncselekményeknél az új szabályozás szerint nem alkalmazhatóak a fiatalkorúakra vonatkozó különleges eljárási szabályok, holott a magyar büntetőjognak már a XIX. század óta fontos jellemvonása, hogy a fiatalkorúak számára kiemelt figyelmet és speciális bánásmódot biztosít.

A cikk arra is rámutat, hogy az említett ügyekben a magyarul nem beszélő terhelt számára nem kell majd lefordítani a vádiratot és az ítéletet, annak ellenére, hogy ezt eddig a törvény biztosította részükre. Sőt, az eljárásjogi alapelvek egyike, hogy az eljárás résztvevőit a magyar nyelv ismeretének hiánya miatt nem érheti hátrány. Ezt egy EU-s irányelv is rögzíti.

A lap egyébként úgy értesült, a szegedi bírák között az a hír járja, hogy a határnál felállított konténerekben kell majd a tárgyalásokat lefolytatniuk. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kedden arról beszélt, hogy várhatóan növelik a Szegedi Törvényszék létszámát, és informatikai eszközparkját is bővítik. Arról azonban nem árult el részleteket, hogy a határra kivezényelt bírók milyen körülmények között dolgoznak majd.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. május 24. 19:47
Ahol ilyen retkes hazaárulókkal él együtt az ember, oda tényleg nincs szükség külső ellenségre.
komondor
2015. október 30. 13:28
A fidesz csak a cinkelt lapokhoz ért! No meg a lopáshoz valamint a megosztáshoz!
drkovax
2015. szeptember 15. 08:59
Vagyis Asszad alatt alkalmasak és képesek voltak menekültek befogadására, most meg, hogy az USA döntögeti Asszadot menekülniük kell. Ez nem kerek ...
magichorze
2015. szeptember 15. 08:59
a bevandorlok hany unios jogot sertenek? ja, az nem szamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!