Németországban is börtönt kaphatnak a határsértők, amíg tart a határellenőrzés

2015. szeptember 14. 19:09

Bár számos támadás érte a „határzár tiltott átlépése” nevű új büntetőjogi tényállás bevezetését, azaz a déli határ illegális átlépésének kriminalizálását, egy magyar blogger rávilágított: azzal, hogy Németország bevezette az ideiglenes határellenőrzést, náluk is börtönnel sújthatják, ha valaki a zöldhatáron át, papírok nélkül lép az ország területére.

2015. szeptember 14. 19:09
Lándori Tamás

A kedden hatályossá váló új, „határzár tiltott átlépése” elnevezést viselő büntetőjogi tényállás bevezetését számos kritika érte. Azonban az ugysenezem mikroblog arra hívta fel a figyelmet, hogy a németeknél ugyancsak börtönnel sújtható az illegális határátlépés, ameddig átmenetileg ellenőrzik a határokat.

Egy évig terjedő börtön

A német jogrendszerben – ellentétben a magyarral – nem csak a büntető törvénykönyv (Strafgesetzbuch) állapíthat meg bűncselekményi tényállásokat, más törvények, például jelen esetben a külföldi állampolgárok letelepedéséről szóló törvény is. A fenti jogszabály egy évig terjedő szabadságvesztést kapcsol a beutazási szabályok megsértéséhez, így a tartózkodásra jogosító okmányok nélkül történő belépéshez.

Különbség, hogy míg a friss magyar büntetőjogi szabály a menekültstátuszra jogosult menedékkérők esetében is bűncselekményként minősíti, ha átjönnek a határzáron, a német törvény ezt a csoportot nem fenyegeti börtönnel – feltéve, hogy az információszolgáltatási és együttműködési kötelezettségüknek eleget tesznek. E tekintetben ugyanis szigorúbb Németország: azt, aki a hatóságok által kért információt nem, hiányosan vagy hamisan szolgáltatja, ugyancsak egy évre ítélhetik.

Az álszíreket is büntethetik

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a német határon ellenőrzött migráns például hamisan vallja magát szírnek, vagy a regisztráció ellen tiltakozva megtagadja személyi adatai megadását, büntetőeljárásra és börtönre számíthat. Mindeközben Magyarországon számos alkalommal tagadták meg a regisztrációt a határsértők, büntetőjogi fenyegetettség nélkül.

A határellenőrzés németországi bevezetésével nem függesztették fel a Schengen kódex alkalmazását. Azt továbbra is alkalmazzák, sőt, a lépésre – meghatározott, kivételes esetben – éppen a kódex ad lehetőséget, továbbá az ilyenkor követendő alapvető eljárási szabályokat is kötelező erővel rögzíti, amikor megállapítja: azok a külső határok ellenőrzésére vonatkozó fejezet előírásainak felelnek meg. Ettől még azonban a német határok nem válnak külső határrá, és a kódex is alkalmazásban marad – az új viszonyoknak megfelelően.

Szankciók Schengen szellemében

A rendes szabályok körében a kódex rögzíti, hogy a belső határok átlépésénél nincs helye személyellenőrzésnek, azonban került a joganyagba kivétel és rendkívüli szabály is. Utóbbi a határellenőrzés belső határokon történő ideiglenes visszaállításának esete. 

A kódex kifejezetten felszólítja a tagállamokat arra, hogy a nemzeti jogszabályokban szankcionálják a külső határok jogellenes átlépését. A 28. cikk értelmében ezt is alkalmazni kell a belső határokra, ha a határellenőrzést visszavezetik. Ezért vonatkozik a fentebb említett német törvény az osztrák-német határon jogellenesen átlépőkre. 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. szeptember 27. 12:25
Nem a német kancellár vezeti az EU-t.
tango47
2016. szeptember 27. 12:24
Csak nehogy kancellárnak válasszák Németországban Orbánt! Akkor ki vezetné az Uniót?
kuzmics
2016. május 20. 08:15
Nocsak!
bini
2016. április 13. 03:45
Orbán pokerarccal türte a mocskolódást és nem zavarta, ment a maga utján és szeme előtt hazája és europa jövője volt ami számit a többi hidegen hagyta. Hol keményebben, hol iróniára véve hol kegyetlen tükröt tarva kiállt a maga igaza mellett. Neki lett igaza ahogy elnézem a történéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!