Kvótanépszavazás: nem követett el bűncselekményt az MKKP

2016. november 29. 14:48

A rendőrség szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja nem valósított meg bűncselekményt, ezért elutasították a Nemzeti Választási Bizottság feljelentését.

2016. november 29. 14:48

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden az MTI érdeklődésére. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja az október 2-ai népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. 

Az NVB azután döntött úgy, hogy bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot. 

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést. Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: a feljelentést azért utasították el, mert a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az NVB jogsértést megállapító határozatai egyébként a Kúria elé kerültek, a bíróság pedig megállapította, hogy bár az applikáció megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát. A Kúria szerint az applikáció használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni. 

A Kúria szerint - szemben az NVB érvelésével – önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít, ugyanakkor – mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson – a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2016. november 29. 15:14
TÁDÁMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!! Nem túl rég ajánlottam fogadást itt több fészekalja agyhalottnak, hogy nem fogják a Kétfarkút elmarasztalni a dolog miatt. Azok meg büntettek, lőttek, akasztottak már verbálisan, mondván micsoda szörnyű bűncselekmény történt. Ha se a Pintér-féle rendőrség, se a Polt-féle ügyészség nem találta bűncselekménynek a sztorit, akkor mindenki mérget vehet rá, hogy nem is volt az. Mert ha a legkisebb esélyük lett volna bebizonyítani, hogy elkövettek valamit, már sitten lenne az egész párt. Mit lehetett tenni a kutyás mobilapplikációval? Nyilvánosságra hozni a SAJÁT szavazatodat. Ez se a választás titkosságát nem sértette, se a végeredményt nem befolyásolta. Ehhez igazán nem kell se jogásznak, se választási szakértőnek lenni. Csak egy egészen hangyányit gondolkodni. Már akinek van mivel...
mer-kell
2016. november 29. 15:09
Ez a komolytalan kutyafa.ú mozgalom ki van ám pénzzel tömve rendesen. Le fizetnek mindenkit. Használhatnák nemesebb dolgokra is a pénzüket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!