Szó sincs a menedékkérők jogellenes korlátozásáról – Völner Pál a Mandinernek

2020. november 06. 07:00

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen a menekültügyi szabályozás miatt, a kormánynak december 30-ig kell válaszolnia az Európai Bizottságnak – tudtuk meg az igazságügyi tárca miniszterhelyettesétől, akivel a lex CEU-ról és a civiltörvényről is beszéltünk.

2020. november 06. 07:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert szerintük a koronavírus-járványra tett válaszlépések keretében bevezetett új menekültügyi eljárások sértik az uniós jogot. Miután az Európai Bíróság felszámolta a határmenti tranzitzónákat, a kormány új szabályozást vezetett be. Így már a hazánkon keresztül Európába készülő bevándorlóknak az unió területén kívüli nagykövetségeinken szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk. A továbbiakról Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesét kérdeztük.

***

Meglepődtek?

Nem különösebben. De nézzük röviden, hogyan jutottunk idáig! Még 2013-ban változtatták meg a Dublini Egyezményt, és a menedékkérők őrzött szállásait meg kellett nyitni. Az ebből fakadó lehetőségre a gazdasági bevándorlók is ráéreztek, és bekövetkezett a 2015-ös migrációs roham. Miután Magyarország továbbra is eleget kívánt tenni a schengeni követelményeknek, lezártuk a határt, és kialakítottuk a tranzitzónákat, ahol sor kerülhetett a kérelmek elbírálására. Csak az mehetett tovább, aki megszerezte a szükséges engedélyt.

A tranzitzónákra mondta azt az Európai Bíróság, hogy ez fogvatartásnak minősül.

Csakhogy a tranzitzóna valójában nyitott volt, mégpedig Szerbia felé. Az Ilias és Ahmed kontra Magyarország ügyben ezt még az Emberi Jogok Európai Bírósága is elismerte, kimondva: a tranzitzóna nem számít fogvatartásnak. Furcsa, hogy a luxembourgi Európai Bíróságon idén májusban ezzel teljesen ellentétes döntés született. Mindenesetre eleget tettünk az ítéletnek, ám mivel a céljainkhoz ragaszkodunk, bevezettük az új rendszert. Így nem a határon, hanem az Unió területén kívüli külképviseleteinken lehet benyújtani a menedékügyi kérelmeket. Ám a korábbi tapasztalatok alapján már sejteni lehetett, hogy ez sem fog megfelelni a bizottságnak.

Az EB szerint a kormány jogellenesen korlátozza a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést. Erről mit gondol?

Szó sincs jogellenes korlátozásról, a kérvényeket továbbra is be lehet adni, az érintett szervek tudnak dönteni, nincs semmiféle jogsérelem, nem kerül senki hátrányosabb helyzetbe. Sőt, biztatnám a többi tagállamot, hogy tegye lehetővé a külképviseleten való kérelmezést. Ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba!

A jelenlegi uniós szabályozás ugyanis nem őszinte, ellenben életveszélyes.

Nemrég láthattuk, hogy egy Európába illegális úton, Lampedusa szigetén keresztül érkező merénylő gyorsan és akadály nélkül el tudott jutni Franciaországba, ahol borzalmas tragédiát okozott. A szélsőségesen liberális elvek alapján történik a jelenlegi menekültügyi döntéshozatal, a fundamentalista muszlim terroristák viszont a keresztény, hívő emberek torkát vágják el. Hétfőn éppen Bécsben ontották ki ártatlan emberek életét egy újabb terrortámadásban. A folyamat pedig láthatóan nem áll le, vasárnap hét hajóval nagyjából négyszáz migráns kötött ki Lampedusán, akik ugyanazon az útvonalon jöttek Európába, mint a nizzai merénylő.

Az embercsempészeknek egyszerűbb lenne NGO-kat alapítaniuk,

és akkor Soros György és a különböző nemzetközi szervezetek pénzéből megfizettetve magukat minden kockázat nélkül hozhatnák a migránsokat Európába. Mi a különbség a két tevékenység között? Nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Ezt meg fogjuk védeni a migrációval és a globális járványhelyzet kihívásaival szemben is.

Most mi következik az új kötelezettségszegési eljárásban?

A Bizottság hivatalos felszólítást küldött, amelyre a kormánynak december 30-ig kell válaszolnia. Lefolytatjuk velük az egyeztetéseket, de mivel az álláspontunkon nem változtatunk, valószínűleg ez az ügy is az Európai Bíróság előtt fog kikötni.

Rég hallottunk a kvótákról. Az újabb átfogó uniós migrációs csomagot továbbra sem támogatja a kormány?

Bár kétségtelenül van elmozdulás, azzal, hogy a kitoloncolások lebonyolítását a migránsokat elutasító tagállamokra bízná Brüsszel, lényegében a saját tehetetlenségéből eredő feladatokat akarná ránk testálni. Nem tudjuk elfogadni a javaslatot, ez nem más, mint egy bújtatott kvótarendszer. Az Európai Tanácsban jelezzük is majd aggályainkat a jogalkotási folyamat során. A mi álláspontunk változatlan: nemet mondunk az illegális migrációra, megvédjük Európa határait, ahogy ezt a magyar emberek többször kifejetették az elmúlt évek során. A magyar rendőrök a mögöttünk hagyott hétvégén is több, mint ötszáz migráns ellen intézkedtek.

Az Európai Bíróság nemrég a lex CEU-t is elkaszálta. Hogyan tovább?

A felsőoktatási törvénymódosítás kapcsán az új szabályozás még nem készült el, az ügyben Innovációs és Technológiai Minisztérium az illetékes, de nyilvánvalóan egy uniós szabályozást veszünk majd alapul. Ahogy azt Palkovics László miniszter éppen a Mandinernek nyilatkozta: a tervek szerint a külföldi akkreditációjú egyetemek csak akkor működhetnek és adhatnak majd ki diplomát Magyarországon, ha egy magyar felsőoktatási intézménnyel együttműködést alakítanak ki. Mindenesetre a brüsszeli bürokraták számára tükörbe nézésre mindenképp jók lehetnek ezek az ügyek, egyben példák a kettős mércére. Amerikai diplomát ugyanis, amerikai képzés nélkül, máshol sem tudnak kiadni Európában, de másokkal szemben nekünk ezt felróják. Egyértelmű, hogy Soros György és egyeteme más megítélésé alá kerül az Európai Bizottságnál. Hozzáteszem, a vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak.

A szintén megsemmisített civiltörvénynek mi lesz a sorsa?

Az uniós bíróság döntésének természetesen minden esetben, így a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabálynál is eleget teszünk, ha kell, egyeztetünk, megtesszük a szükséges lépéseket. Ahogy már korábban nyilatkoztam, ettől függetlenül

a politikai döntéshozatal befolyásolására törekvő szervezetek átláthatósága elengedhetetlen.

Márpedig a Soros-hálózat átláthatóságára minden korábbinál nagyobb szükség van, és ebben csak megerősítettek minket az elmúlt időszak eseményei. Ebből nem engedünk.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2020. november 06. 16:20
A teljesen korrupt EU és csatolt bíróságai nem tágítanak a migránsok betelepítésével. A külképviseletekre áttett bevándorlási kérelmek benyújtása zseniális válasznak bizonyult. Ez újra feldühítette őket. De meg lesz erre is a válasz. Az más kérdés, hogy mi nem egy vita-klubba léptünk be 2004-ben, így mérlegelni kellene, hogy van-e értelme maradni? Az eleve definiálhatatlan jogállamiságot de jure akarják rajtunk számonkérni, ami abszurd. A törvényesen választott legitim kormány és a többpárti parlament működése maga a jogállam. Még akkor is, ha 2/3 lett a kormányzó pártszövetség mandátuma. ............................................................................................................ a migrációs projektjük elutasítását a "jogállami" norma megsértésének akarják beállítani ...
KBA98
2020. november 06. 12:36
Ha egyszer beteszi a lábát az országba, akkor már nem lehet soha többé kirakni! Maradjon csak így, ahogy van! Az EU meg bekaphatja!
sleepyhun
2020. november 06. 10:47
Ha az egyetemekről máshol is ilyen a szabályozás, és őket nem baszogatják. Tessék szépen indítványozni a kötelezettségszegési eljárást. Referenciának betolni a 2Lex Ceu" döntést, és megcsodálni ahogy visszanyyal a fagyi, vagy ahogy eltusolják. Meg persze azután ahogy a média egy szót se szól.
formaegy
2020. november 06. 10:42
Menekültek????????????? Már eleve ez ellen kellene hangosan fellépni, hogy ne hazudjanak! Nem M.o. az első biztonságos ország!!!!!!!!!!!!!!!!!! Merkelcsordáról van szó, és innentől nincs miről beszélni! Akik beengedték, behívták tartsák el! Ennyi! Nem is kellene beengedni. Vagy azonnal tovább szállítani a Merkelhitler anyjukhoz, ha már a határon nem voltak képesek visszadobni! Ideje lenne már keményebb hangnemben fellépni ezek ellen az Európa gyilkosok ellen! Csak amilyen a mosdó, olyan a törölköző formában. Elég volt már ebből a nyájas töketlenségből, ezért csinálhatják a részeges, drogos, maguk alá szaró ripacsok is amit akarnak! Egyre többet kívánom, hogy végre legyen egy olyan tökös emberünk, mint Andrej Babis. Egyszer mondta el a véleményét, be is dugultak utána. Vagy ha nem megy, akkor kérjék fel, majd ő helyre teszi a szarháziakat helyettünk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!