Orbánék a józan észt képviselik – Sohrab Ahmari a kötcsei találkozóról

2022. szeptember 14. 17:29

A Fidesz Magyarországot pusztán a kereszténydemokrácia hagyománya szerint kormányozza. Aki érti a kereszténydemokrácia lényegét, nem tarthatja Magyarországot autoritáriusnak – mondja a Mandinernek Sohrab Ahmari amerikai jobboldali publicista.

2022. szeptember 14. 17:29
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Miről beszélt Kötcsén?

A beszédem lényege az volt, hogy miközben a nemzetközi média szélsőséges országként mutatja be Magyarországot, a tény az, hogy azok pozíciók, amit Magyarország elfoglalt a migránsválság, a gender-ideológia vagy épp Oroszország ügyében, pusztán csak a józan, hideg realizmust tükrözik. Valójában a liberális nyugat az, ami ideologikus és szélsőséges, egészen addig a pontig, hogy hajlandó gazdasági öngyilkosságot elkövetni az oroszok elleni szankciókkal. A szankcióknak hatásosnak kellene lenniük, de nem azok. Akkor ki is itt a szélsőséges?

Ez a „józan, hideg realizmus” nem valami cinikus megközelítés?

Ez egy jó felvetés. Felmérhetjük egy kérdés morális dimenzióját, például az orosz-ukrán háborúét. De azt is tudnunk kell, hogy a morális lépések csak a prudencia keretein belül működnek. A lehetőségeink korlátozottak. Az nem segít Ukrajnán, ha Európa gazdaságilag tönkremegy. Ebben az önmegsemmisítésben nem látom a moralitást.

Mit gondol Orbán Viktor beszédéről?

Ő is azt a realizmust képviseli, amit említettem. Számos ügy, amiről beszél, sajátos magyar kérdés, belügy, és így számomra kevésbé fontos. De egyetértek vele például abban, hogy az oroszokkal szemben racionálisnak kell lennünk. Amerikában a konzervatívok kisebbsége képviseli ezt az álláspontot, a konzervatív mozgalom többség sajnos még mindig a hidegháborús mentalitásban él.

Gyakran említette Amerikát, nem feltétlen pozitív kontextusban.

Szeretném, hogy Amerika prosperáljon. Orbán nem használta az „imperializmus” kifejezést, de lényegében ezt írta körül, és azt mondta, hogy Amerika egy szigorúan bipoláris világot szeretne, ami végül unipoláris világhoz vezet, és ez nyilvánvalóan nem Európa érdeke, mivel ezzel elvesztené maradék stratégiai autonómiáját is. Szerintem az amerikaiak jó része is belefáradt ebbe az imperializmusba, mivel sokba került, kimerítő, és húsz évet vesztegettünk arra, hogy… mire is? Az eredmény meglehetősen törékeny. Irak a polgárháború szélére került, Afganisztánban visszatértek a tálibok, Líbia egy káosz. Még Amerika számára is sokba kerülnek ezek az intervencionista kalandok.

Mi a benyomása a kötcsei piknikről?

Nagyon kellemes, családias hangulata van. Jó, ha egy politikai mozgalom évente egyszer rendez ez ilyen találkozót, ahol az emberek tudnak beszélgetni, megosztják egymással az elképzeléseiket, tanácsokat kaphatnak.

Nem érzi magát diktatúrában vagy hibrid rezsimben?

A Fidesz Magyarországot pusztán a kereszténydemokrácia hagyománya szerint kormányozza. Sajnos a legtöbb párt, aminek a kereszténydemokrácia szerepel a nevében, már elhagyta eredeti álláspontját, és a progresszív neoliberalizmusra cserélte azt fel. Ha Magyarországra néznek, az idegennek tűnik számukra, pedig ami itt történik, az csak a saját hagyományuk kifejeződése. Anne Applebaum még Charles de Gaulle-t is autoritáriusnak tartaná. Ha érted, mi valójában a kereszténydemokrácia, nem tartod Magyarországot autoritáriusnak.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. szeptember 14. 19:22
mondja ezt a bruszelitaknak
Akitlosz
2022. szeptember 14. 18:29
Iráni, nem amerikai.
janper
2022. szeptember 14. 18:04
Ha jol gondolom, Sohrab Ahmari valaki, akit Orban be se engedne Europaba, nehogy meg a vegen kevert fajuak keletkezzenek belole.
makapaka2
2022. szeptember 14. 18:03
Ilyen aljas, hazaáruló módon viselkedő balliberális ellenzéke senkinek nincs, mint nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!