Katargate – Így reagálnak a baloldali európai politikusok az EU eddigi legdurvább korrupciós botrányára

2022. december 18. 19:10

Sokféleképpen reagáltak a katari csúszópénzek ügyére az európai politikusok; noha eleinte csak a szocialisták ügyének tűnt a történet, egyre inkább úgy fest, több frakció, köztük a Weber-féle Európai Néppárt is nyakig benne van. S közben még az Európa-párti NGO-k is kiakadtak.

2022. december 18. 19:10
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Az európai politika nem eladó!” – hirdette büszkén Guy Verhofstadt Twitter-oldalán, miután lekapcsolták Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét, pontosabban megfosztották posztjától az EP-ben. Bár ő maga még tagadásban él, élettársa, akit a nepotizmust minden szinten helytelenítő testületben Kaili párttársa, Maria Arena asszisztenseként dolgozott, mindent bevallott.

Ugyanakkor annak láthatóan nem örül, hogy mindezek fényében a Magyarországgal szembeni korrupciós vádak is egyre kevésbé tűnhetnek komolyan vehetőnek.

A magyar kormányfő mémjére Verhofstadt azonnal reagált, jelezve, itt bizony komoly dologról van szó.

„Hagyd a kárörömöt, Viktor!" - Verhofstadt is reagált Orbán Viktor mémjére

Hagyd a kárörömöt, Viktor - így reagált Guy Verhofstadt a magyar miniszterelnök hétfői mémjére, amiről a is beszámolt. Arról is , hogy őrizetbe vették az Európai Parlament baloldali alelnökét, Eva Kailit.

Ugyanakkor nem fogta vissza magát kritikákban a többi politikus sem, zömük sietett elhatárolódni a történtektől.

A német kancellár, Olaf Scholz is úgy fogalmazott, az ügy „nagyon komoly”, megingathatja a demokráciába és a parlamentarizmusba vetett bizalmat.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, aki ráadásul az EP korrupcióellenes frakcióközi munkacsoportjának társelnöki posztját is viseli, úgy fogalmazott, ez „az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya. Ugyanakkor a mémmel odaszúró Orbán Viktornak ő is rögvest üzent, méghozzá válaszmémmel, jelezve, hogy azért ahol a korrupció kérdésköre felmerül, ott nem szabad megfeledkezni a magyar kormányról.

Nem bírt magával Daniel Freund, szinte azonnal reagált Orbán Viktor mémjére

Mint a Mandiner megírta, mémmel szúrt oda Orbán Viktor az Európai Parlamentnek annak aprópóján, hogy őrizetbe vették az Európai Parlament baloldali alelnökét, Eva Kailit.

Az Európai Unió belügyi biztosa, Ylva Johansson pedig azt üzente mindenkinek,

„aki kenőpénzt fogad el”, hogy „szégyellje magát”, mert visszaélt az európai emberek bizalmával.

Eközben a holland miniszterelnök, Mark Rutte arra biztatta vezetőtársait, hangolják össze üzeneteiket a médiának, hangsúlyozva a válság súlyosságát. Emellett egy interjúban elmondta, egyértelműen nagyon aggódnak az EP-t ért korrupciós vádak miatt, de nagyon támogatja Roberta Metsola elnökasszonyt, aki 48 órán belül lépett, és reméli, mielőbb végére érnek az ügynek. 

Nem mindenki élt mindenesetre a lehetőséggel: Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke hallgatott, ahogy a Magyarországgal szembeni korrupciós vádakat és jelentést megfogalmazó Judit Sargentini sem sietett elítélni a történteket. 

Orbánozás, orbánozás

Ujhelyi István EP-képviselőtől a katari ügy kapcsán csupán két dologra futotta; az elvileg átláthatósági szabályok kapcsán megrendezett szavazáson a Fidesz tartózkodásának kiemelésére, valamint arra a felfedezésre, hogy a brüsszeli mocsár lecsapolásának szlogenje Trumptól ered, aki „meg is bukott idővel. Bravó.”

Ami Ujhelyitől érthető, hiszen pártja is tagja az érintett pártcsaládnak. A momentumos Donáth Anna csendben maradt, Cseh Katalin viszont közölte, Brüsszelben a korrupciós ügyeknek súlyos következményeik vannak, Brüsszel köszöni szépen, „lecsapolja a mocsarat”. Szerinte „a jogállam erejét éppen az mutatja, hogy a belga hatóságok azonnal rajtaütöttek az elkövetőn, a korrupciós botrányba keveredett képviselőt megfosztották a jogosítványaitól és eltávolították a funkciójából is. Kérdem én, hol marad az igazságszolgáltatás Magyarországon?” 

A jobbikos Gyöngyösi Márton hasonlóképpen érvelt: „Orbán szerint vicces, hogy az EP-ben korrupt képviselőket találtak. Magyarországon szabadlábon is van az összes tolvaj. Az EP szerint a korrupció nem vicces. Le is csukták, aki részt vett benne. Ez a különbség.”

Közben igen kellemetlen módon a Transparency International is beleszállt nem csak az érintett több tucat képviselőbe, hanem a teljes testületbe. „Ez nem elszigetelt eset” – mondták el a Euronews-nak – „Az Európai Parlament több évtizeden keresztül hagyta, hogy kialakuljon a büntetlenség kultúrája... és a független etikai ellenőrzés teljes hiánya”.

A brüsszeli Politiconak nyilatkozó civilek pedig arról beszéltek:

ez lehet a legsúlyosabb, legsokkolóbb, legkirívóbb botrány az elmúlt években.

***

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzabóGéza
2022. december 20. 21:47
Nem Katargate ez, hanem Brüsszelgate!!! És ne is hagyjuk, hogy a komcsik elmossák az ügyet!!!
Aranykor
2022. december 19. 13:54
Avramopoulos is érintett az ügyben. A letartóztatott Panzeri emberi jogi NGO-ja vezetőségében a Bizottság engédélyével havi 5 ezer euróért vett részt. Amikor kirobbant a balhé azonnal lemondott. Az ő havi 5 ezer eurója legális bizonyára. Csak éppen a nevét adta jó pénzért Katar emberi jogi fényezéséhez Mogherinivel, Emma Boninóval és másokkal együtt.
Hang
2022. december 19. 08:42
Már bocsánat, de ez nem "Katargate", hanem EPgate!
osbehemot
2022. december 19. 00:35
Bízom benne, hogy a fogtündért és a szakállas hörcsögfejű buzit is viszik hamarosan. Biztos vagyok benne, hogy lenne miért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!