Maradtak még kérdőjelek, de jó esély van az Erasmus-megegyezésre – újabb részletek Navracsics tárgyalásáról!

2023. január 27. 17:05

Ne kösse össze az Erasmus+ és a Horizont Europa programok ügyét a jogállamisági kondicionalitási eljárással az Európai Bizottság – ezt szeretné Navracsics Tibor miniszter, akit Fiala János faggatott podcastjében a kormány szerint sikeressé fordított brüsszeli tárgyalásáról.

2023. január 27. 17:05
null
Joó István
Joó István

Ismert, január 26-i tárgyalásával Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter elérte, hogy Brüsszel nem függeszti fel a magyar hallgatók külföldi tanulását lehetővé tévő Erasmus+ programot a modellt váltott 21 magyar egyetemen, a 2024-es tanévre vonatkozóan.

Navracsics Tibor előbb – bő két hete – levélben fordult fordult Johannes Hahnhoz, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosához és Mariya Gabrielhez, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosához, utóbb, 26-án pedig Brüsszelben tárgyalt is a két velük személyesen.

A KeljFelJancsi nevű műsorban Fiala János műsorvezető arról kérdezte a minisztert, hogyan is történt a tárgyalás, miként lehet, hogy „öt perc alatt megoldottak valamit, amiről Magyarországon azt gondolták, megoldhatatlan lesz”.

Navracsics Tibor pontosított:

Öt perc alatt konszenzusra jutottunk abban a kérdésben, hogy az Erasmus és a Horizont program kárvallottjai nem lehetnek a magyar egyetemisták és a magyar kutatók.”

A miniszer elmondása szerint azzal indított a két biztossal való tárgyaláson, mennyire zavaróak voltak a hírek a hazai gimnazisták számára, akik most adják be a jelentkezési lapjukat, hogy a közérdekű alapítványok által működtetett egyetemek nem vehetnek részt az Erasmus-programban. Legalábbis a beszámolók szerint. Márpedig a magyar sajtó egy része úgy interpretálta a brüsszeli lépéseket 180 ezer diáknak, hogy kész, vége, ki vagyunk tagadva az ösztöndíjprogramból.

„Tárgyalópartnereim azonban rögtön mondták, ez nem volt szándéka az Európai Bizottságnak, másrészt nem is ez a helyzet” – jelentette ki Navracsics.

Beszámolója szerint az EU fővárosában megállapodtak abban, hogy a magyar egyetemek ugyanúgy pályázhatnak, ugyanúgy elbírálják őket, mint eddig. Tény azonban, és ezt is megerősítette a miniszter, hogy meg kell abban is állapodnia a feleknek, milyen jogszabály-változtatásokra van még szükség, hogy hosszútávon is rendezzék ezt az együttműködést.

Megmaradt ugyan az összeférhetetlenségi probléma fölvetése az Európai Bizottság részéről,

de a két biztos elismerte, emlékeznek, hogy ősszel már kezelték ugyanezt a kérdést. Hozzátették viszont, azóta több olyan „politikai jelzés” érkezett, miszerint ezt némelyek nem tartják megnyugtatónak.

Fiala János itt közbevetette, tudható-e, kik adták a politikai jelzéseket. Navracsics úgy válaszolt, ő nem riporter, hogy erről faggatózott volna, ő a vitás kérdést megoldani ment el a tárgyalásra Johannes Hahnhoz és Marija Gabrielhez. 

A biztosok két konkrét kérést fogalmaztak meg: bizonyos politikai pozíciók legyenek összeegyeztethetetlenek a kuratóriumi tagsággal, illetve hogy a kuratóriumi tagság időtartalma ne legyen korlátlan.

Navracsics Tibor elmondta:

Mint mondta, abban maradtak, ezt pontosítják az elkövetkező időszakban. Ez azonban feltehetően nem az ő szintjükön dől el, hanem lejjebb, közigazgatási szakemberek magyar, illetve európai bizottsági munkaszervezeteinek szintjén, online konzultációkon és levelezéssel. Az egyeztetés máris megkezdődött.

„Végül is ön beleegyezett, hogy miután definiálták, kit tekintenek politikusoknak, akkor azok elhagyják az érintett alapítványi egyetemek kuratóriumát?” – kérdezett rá konkrétan Fiala János. Navracsics válasza igenlő volt. Az is kiderült, hogy a kuratóriumi tagságok időkorlátjának behatárolásáról még nincs konkrétum.

Ami a hosszútávú megegyezés idejét illeti, azt Navracsics Tibor nem tudta megjósolni. Hírül adta azonban, az Európai Bizottság sajnos arra haladna,

hogy az Erasmus-ügyet összekössék a jogállamisági, illetve a kondicionalitási eljárással.

Utóbbinál van egy március közepi határidő – addig egy jogszabálycsomagot el kell fogadnia a Parlamentnek az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan –, és ahhoz kötnék hozzá az egyetemeink ügyét is. Ez esetben az Európai Tanács döntése április-májusig is elhúzódhat. Ez az, amit a miniszter nem szeretne, ellenkezőleg: azt képviseli, hogy a két ügy elválasztottan haladna a továbbiakban is.  

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 28. 13:06
Ez a bukott komisszár navracsicska nyakló nélkül árulja a magyarokat a komisszár gazdáiknak, míg itthon a vétótlan hazug köpcös geci megállás nélkül hazudozik. A sok agyhalott meg beszopja. 13.5 éve.
bajai
2023. január 28. 08:30
A kuratóriumi tagság időtartalma ne legyen korlátlan? Ez mit jelent? Mi most a tagság tartalma? Nem a tartama, a tartalma.
elfújta az ellenszél
2023. január 27. 22:18
Az Európai Bizottsághoz ''azóta több olyan „politikai jelzés” érkezett, miszerint ezt némelyek nem tartják megnyugtatónak'' Na kiktől jöhetett a politikai jelzés? Ez csak szónoki kérdés, nyilván ugyanazoktól, akik idehaza azt hirdetik, hogy a kormány miatt nem fogják megkapni a fiatalok az Erasmus program alapján járó összeget Ugyanazoktól, akiknél csont nélkül átment az Erasmus program Katarra való kiterjesztése, de Magyarország esetében már nem ilyen engedékenyek, pedig innen delegálták őket
Ólat a trolloknak
2023. január 27. 20:30
Navra beleszeretett a Keljfeljancsiba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!