Újabb ötlet Brüsszelből: szankcionálnák Magyarországot a Putyin elleni elfogatóparancs ügyében

2023. április 22. 15:30

Gyöngyösi Márton és Cseh Katalin hívta fel egy észt EP-képviselő figyelmét a témára – csakhogy ezzel az Egyesült Államoknak is odaszóltak.

2023. április 22. 15:30
null

Jaak Madison, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport észt politikusa arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy meg kell büntetni azokat az országokat, amelyek nem tesznek eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának, és nem tartóztatják le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amint az országuk területére lép.

Szerinte ezekkel az országokkal szemben gazdasági szankciókat kell hozni, és fel kell függeszteni az uniós támogatások kifizetését.

Az észt képviselő – aki nemrég még Orbán Viktornál vendégeskedett a Karmelita kolostorban – kijelentésével többek között Magyarországra is célozhatott.

A magyar kormány hivatalos álláspontja ugyanis az, hogy bár a parlament ratifikálta a büntetőbíróságot létrehozó, illetve annak eljárását meghatározó római statútumot, azt nem hirdették ki a Magyar Közlönyben, mert időközben Alaptörvény-ellenesnek találták. Ezért nem lehet végrehajtani Magyarországon ezt a rendelkezéseit – értelmezi a helyzetet a Szabad Európa.

Ismeretes: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy kormányinfón azt mondta: a büntetőbíróság által kiadott elfogatóparancs ténykérdés, ha ezt állapította meg a testület, ehhez nincs mit hozzátennie a kormánynak. Ugyanakkor, amennyiben Magyarország területére lépne, nem tudnánk „letartóztatni az orosz elnököt, mert Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát”.

 

Az Egyesült Államokat is szankcionálná az észt politikus?

Érdemes megjegyezni: mivel a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló egyezménynek az Egyesült Államok sem részese, így ha Putyin az USA területére lépne, ott sem tartóztatnák le. Legalábbis nem ezen az alapon. Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja a Mandinernek korábban elmondta: az a különös helyzet adódott tehát, hogy

az orosz elnök számára az egyik, a szóban forgó elfogatóparancs szempontjából biztonságos állam most az Egyesült Államok.

Merthogy az USA nem részese a római statútumnak, sőt, egyébként elég nagy ellenzője. Ha ebből a logikából indulunk ki, az észt politikus Amerikát is szankciók alá vonná. Ugyanakkor a felvetés hipotetikus, hiszen Putyin aligha hagyja el Oroszországot egy vele ellenséges ország területére lépve.

A Szabad Európa szerint egyébként

két ellenzéki politikus, a jobbikos Gyöngyösi Márton és a momentumos Cseh Katalin hívta fel Madison figyelmét a témára,

 akinek a pártja egyébként a cikk szerint jó kapcsolatot ápol a Fidesszel.

Nyitókép:  Miguel MEDINA / AFP

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2023. április 23. 11:30
Vihar a biliben. Nincs ettől értelmesebb dolga a két hazaárulónak?
Dezsőke
2023. április 23. 10:55
már a gondolat is butaság
bagira
2023. április 23. 08:14
Hát nem érdekes amióta a kommunista zsidó nyugat a náci vezér díszmadarat pénzel fegyverrel tömi a ,,holokausztot ,, nem emlegetik . Magyarországot agyba főbe verték vele. Magukhoz ölelték látogatják simogatják krokodil könnyeket együtt hullatnak az általuk meghalt áldozatokért, jah nem . Sőt van akit kitüntetett helyen vacsoráztatnak . Soros által pénzelt nyugat minden mozzanata Magyarország ellen Orbán kormányt megbuktató intézkedésre vall.
bagira
2023. április 23. 07:51
Hány brüsszeli csókának van Svájcban titkos számlája , amit bőröndszámra az eus országoktól elloptak ? Ezt kellene vizsgálni. Aha érthető svájci széfek tele kétes ügyek pénzével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!