Bernanke: Ha kell, programot indítunk

2011. október 04. 22:00

A Fed elnöke szerint az amerikai központi bank hitelezési programot indít az európai helyzet romlása esetén.

2011. október 04. 22:00

Ben Bernanke, az amerikai központi bank vezetője szokásos kongresszusi meghallgatásán kijelentette: nehéz megállapítani az európai pénzügyi problémák amerikai gazdaságra gyakorolt hatását. Az Fed elnöke szerint ugyanakkor mindenképp sérült a lakossági és az üzleti bizalom – ez tovább növeli a növekedési kilátások kockázatait.

A Fed elindítana egy új, széleskörű hitelezési programot, amennyiben az európai adósságválság tovább gyűrűzne – szögezte le Bernanke. A közgazdász szerint a szeptember közepén bejelentett „Operation Twist” nevű program 50 bázispontos alapkamatvágást jelentés 20 bázisponttal csökkentheti a távolabbi hozamokat is. Bernanke kijelentette:  Azt gondoljuk, hogy ez egy jelentős, de nem óriási segítség a gazdaságnak”. A Fed-elnök a programot valamennyire segítheti a munkahelyek teremtésére és a növekedés támogatására. A szakember sem tudta megmondani, hogy a Twist mennyiben segítheti az USA növekedését.

Az elnök pesszimista az amerikai munkaerőpiac trendjeivel kapcsolatban is, mivel a legfrissebb adatokon nem lehet javulást érzékelni. Mind az első alkalommal segélyért fordulók száma, mind a tervezett munkaerőfelvételekkel kapcsolatos felmérések mind elégtelen munkaerőpiaci javulásra engednek következtetni. Bernanke a bizottság újra hangsúlyozta: a monetáris politika nem csodaszer, más területeken is  helyes döntésekre van szükség a helyzet javulásához. Ilyen területek lehetnek a munkaerőpiaci, ingatlanpiaci, kereskedelmi, illetve az adózási politikák is.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. október 05. 08:51
Eddig még egy hozzászóló se örült az amerikai kölcsönnek - nemcsak a magyar devizakölcsönösöket, hanem egész Európát fogják a végén lehülyézni.
egysegelem
2011. október 05. 06:58
Megint az USA fogja megmenteni Europat, mint a xx. sz. mar annyiszor. Szegyellje magat Europa! Egy kalap fost nem er...
kalasnyikov
2011. október 05. 05:08
Kössz kedves fedbernanke....soha a büdös életben többé, amugy jó lenne,ha megkezdenétek törleszteni a Kina felé fenálló háromezer milliárdnyi adósságotokat. Mielőtt még rámegy a világgazdaság a sorosaitok miatt. Pénzt nyomni a hülyék is tudnak. De olyan mocskos módon emisszionálni az értéktelen , rohadék treasury bondokat ...nos ezt csak ti tudjátok megtenni. Alattomos , potyautasai a finánctőkének. Tehát ....hess a mi környékünkről, de gyorsan. Ami pedig a lényeget illeti. Én a mi országunkat egy jobb környezetben képzemel el. Kina, Brazilia, India, a papirtigrisek, dél-amerika fejlődői, Oroszország és a Cisz államok között.Ez felel meg a mi nemzeti lehetőségeinknek és hagyományainknak. Ausztria sokkal előrébb jár ennek felismerésében ,mint mi.
z.marian
2011. október 05. 00:14
Nyomjatok még jó sok értékfedezet nélküli papírt, a republikánusoknak csak jól jön az Obama-ellenes kampányban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!