Az EU Bírósága előtt két kötelezettségszegési eljárás

2012. június 18. 11:53

Ahogy már április végén jelezte, az EU Bírósága elé vitte a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos két Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság.

2012. június 18. 11:53

Korábbi előzetes közlésének megfelelően megindította az Európai Bizottság a Magyarország elleni két kötelezettségszegési eljárást az EU Bíróságánál a bírák kötelező nyugdíjazásának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlensége állítólagos megsértésének ügyében – közölte hétfőn az unió legfőbb bírói testülete. A javaslattevő-végrehajtó jogkörű brüsszeli bizottság április 25-én jelezte, hogy ezt a két kérdést bíróság elé viszi, mert számára nem voltak elfogadhatóak a kifogásaira adott magyar kormányzati válaszok. 

Az Európai Bizottság eredetileg három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen még januárban, Budapestre küldött hivatalos értesítés formájában. Ezt követte a második szakasz, az úgynevezett indoklással ellátott vélemény kifejtése, még szintén a magyar hatóságoknak címezve. A harmadik kérdésben, a jegybanki függetlenség témakörében azonban a bizottság utóbb jelezte, hogy a kilátásba helyezett magyar jogszabályi változtatások elfogadása esetén kész elállni az eljárás harmadik bírósági, szakaszának megindításától.

Az Európai Unió Bíróságának mostani közlése pusztán azt tartalmazta, hogy bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében megérkezett az Európai Bizottság beadványa, és azt C-286/12, illetve C-288//12 sorszámon iktatták - azt nem, hogy ezekben az ügyekben mikor várható az első bírósági eljárási cselekmény. Az Európai Bizottság mindenesetre azt közölte áprilisban, hogy a bírói nyugdíjkorhatár ügyének sürgősséggel történő elbírálását fogja kérni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 18. 16:36
http://www.nemokap.hu/nepdal/nep13.htm hahó te kalóz, hahó, te kalóz, hát húzd a kötelet!
Muttimi
2012. június 18. 14:27
És akkor mi van? Ez az álláspontjuk, rendben. Tudják a t. kommentelők hány ilyen folyik? http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2011-05/ra2010_stat_cour_final_hu.pdf
bigyomail
2012. június 18. 14:22
Miután Orbán azt állította, hogy a nevezett jogszabályok teljesen EU konformak, így nem kell nagyon izgulniuk. Persze lehet, hogy hazudott...
OmegaMale
2012. június 18. 12:32
"Az Európai Bizottság mindenesetre azt közölte áprilisban, hogy a bírói nyugdíjkorhatár ügyének sürgősséggel történő elbírálását fogja kérni." Marad elég 65 évnél nem sokkal fiatalabb bíró. Senki nem tiltja, hogy az ennél idősebbek magánpraxist folytassanak, ha olyan értékes a munkatapasztalatuk, hogy hozzájuk képest mondjuk a 60 éves bíró még kiscsirke. Ügyvédként jól fogják tudni, hogyan kell az ügyfeleiket megvédeni a törvényektől, példát kellene venniük a Bárándy-akról vagy Helmecziről. Esetleg a rendőri szervek nyugdíjkorhatárait is vizsgálják felül, hogy Ők esetleg nem dolgozhatnának-e tovább...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!