Nem sokra megyünk az alkotmányban garantált GMO-mentességgel

2015. január 19. 16:20

Hiába tartalmazza a magyar alkotmány a GMO-mentességet, mikor az EU-s jogszabályok, és az USA-val megkötni tervezett TTIP szabadkereskedelmi megállapodás is felülírja azt – mondta Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese. Szerinte a kormánynak erőteljesebben kellene képviselnie a GMO-mentességet a TTIP előkészítése során.

2015. január 19. 16:20

A magyar kormánynak erőteljesebben kell képviselnie az ország GMO-mentességét az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokon - mondta Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Szabó arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar alaptörvény hiába tartalmazza a GMO-mentességet, a legalacsonyabb szintű európai jogforrás is felülírja azt, mint ahogyan a szabadkereskedelmi megállapodás – ha létrejön – felülírja az összes európai szabályt.

Adria Bebb, a Friends of the Earth Europe (Föld Barátai Európa) szakértője arról beszélt, hogy Európa az elővigyázatosság elvét tartja szem előtt a génmódosított növényeknél, vagyis azok addig nem kaphatnak engedélyt, amíg nem ismert a környezetre és az egészségre gyakorolt hatásuk. Az Egyesült Államok ezzel szemben bízik a géntechnológiai cégek ítéletében, és csak ha probléma jelentkezik, akkor avatkozik be az állam. A szakértő azt is kifejtette: az EU-nak a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodása elkészült, ismert, csak aláírásra vár, ezzel szemben az Egyesült Államokkal folytatandó hasonló tárgyalások titkosan folynak, azok tartalmát csak az érintett cégek ismerik, míg az európai társadalmat kizárták abból.

Bebb szerint már a név – a szabadkereskedelmi megállapodás – is megtévesztő, ugyanis nem a vámokról, hanem az egyéb kereskedelmi akadályok lebontásáról szólnak a tárgyalások. Így például az amerikaiak egy olyan különbíróságot akarnak létrehozni, amely előtt a magyar állam is beperelhető lenne, ha nem engedélyezne egy-egy génmódosított fajtacsoportot. A céljuk az, hogy a vegyszerek és a génmódosított növények automatikusan engedélyt kapjanak az EU-ban – fejtette ki a szakértő.

A megállapodás ellen már 1 millió aláírással elindult egy európai polgári kezdeményezés, a hétvégén pedig Berlinben 50 ezren tiltakoztak a génmódosítási szabályok feloldása ellen – ismertette a fejleményeket Adrian Bebb.

Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának helyettese beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államokban nőtt a rákos megbetegedések száma a génmódosított élelmiszerek megjelenése óta. A tervezett megállapodás pedig felszámolná a demokratikus döntéshozatalt az EU-ban, miután alkalmazkodni kellene annak minden előírásához, beleértve a választott bíróságot is. Ez azt jelentené, hogy egy olyan amerikai cég, amely befektetni szándékozik egy uniós országban, de a nemzeti jogszabályok változása miatt ezt mégsem teheti meg, kártérítést követelhet a bíróság előtt az elveszett profitja miatt.

Ehhez kacsolódva mondta példaként Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője, hogy a befektető kártérítést követelhet Romániától, mert megtiltotta az aranybányászatnál a ciános technológia alkalmazását. Kanada – a közte és az Egyesült Államok között lévő hasonló szabadkereskedelmi megállapodás alapján – 35 perben 171 millió dollárt fizetett eddig az amerikai befektetőknek.

Az európai-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás ezért nevezhető trójai egyezménynek, hiszen veszélybe kerülnek általa az európai környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabályok – mondta Fidrich. A programvezető ezért azt javasolta, hogy a magyar kormány  ne járuljon hozzá az egyezmény megkötéséhez.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 19. 22:40
Ez olyan elvi kérdés, hogy ha nem engedik a tiltását, akkor ki kell lépni, bármennyibe is kerül. Gyakorlatilag viszont húzni kell az időt amíg lehet. Ha nem teszi meg ezeket a (nem)lépéseket a kormány, akkor minden átmeneti eredménye ellenére az utókor együtt fogja kezelni a szociálliberálisokkal. A Lisszaboni Szerződés aláírás előtti (nem)elolvasására is emlékszik még mindenki.
Morgen
2015. január 19. 20:35
A GMO-t mindenki megszenvedi, ha egyetlen tagállamban is bevezetik. A gyerekeink már mindenképpen csak ezt tudják fogyasztani. Ugyanis: A beporzás nem ismeri az országhatárokat, lehetetlen "védősávot" működtetni. Ma őrjöng a pénzéhség, a legtöbb döntéshozó szerv sültbolond nyaloncból áll.
kzs2
2015. január 19. 19:01
Már a 2/3 is kevés a függetlenséghez ....
balbako_
2015. január 19. 17:39
Most annál erőteljesebben hogyan lehet kezelni az ügyet mint az, hogy nemcsak minden fórumon ennek hazai tiltását hangoztatjuk, de még az alaptörvényben is szerepel. (Volt is visítás ez ügyben is!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!