Több mint száz házat kutatnak át Franciaországban naponta

2015. november 24. 17:25

Tizenegy nap alatt 1233, megelőző jellegű házkutatást tartott a rendkívüli állapot keretében a francia rendőrség, amely során 165 embert állítottak elő és 230 fegyvert foglaltak le. A Le Monde szerint 253-an vannak házi őrizetben. Ezek a házkutatások közvetlen kapcsolatban nem állnak a merényletsorozat miatti nyomozással.

2015. november 24. 17:25

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást, 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedden a nemzetgyűlésben. A lefoglalt fegyverek közel fele „hosszú lőfegyver vagy háborús fegyver” a tárcavezető szerint.

Bernard Cazeneuve nem ismertette, hogy hány emberrel szemben rendeltek el házi őrizetet, de a Le Monde című napilap hivatalos forrásokból hétfőn úgy értesült, hogy 253 ember van házi őrizetben, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

A 130 áldozatot szedő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította. „A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el” – mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő ártatlan embereket.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merényletsorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. november 24. 19:38
Nácik. Diktatúra ez a javából.
brise
2015. november 24. 19:21
De eddig ezt miért nem? Tényleg kellett ürügynek ennyi halott? Ekkora a PC? Vagy hirtelen jött a megvilágosodás, hogy kiknél, hol kell kutatni? Szánalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!