Theresa May: Vége a szabad mozgásnak a Brexittel

2018. július 09. 07:45

A Brexit a szabad mozgás végét jelenti a brit miniszterelnök szerint.

2018. július 09. 07:45

Nem zárta ki a brit kormányfő, hogy az európai uniós polgárok a Brexit után is előjogokat élvezhetnek, ha beutaznának az Egyesült Királyságba. Theresa May ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a szabad határátlépés lehetősége megszűnik a brit kilépéssel – írja a Euronews. Minderről azután beszélt, hogy kormánya vidéki tárgyalása után megállapodott arról, milyen viszonyt kívánnak fenntartani a Brexit után az Európai Unióval. A javaslat szerint az eddigi szabad mozgás lehetőségét egy mobilitási keretszerkezet váltaná fel, amely megkönnyítené az unióban élő vagy dolgozó britek, illetve az Egyesült Királyságban élő vagy dolgozó uniós polgárok dolgát.

„A szabad mozgásnak az Európai Unió felől vége lesz” – hangsúlyozta a brit miniszterelnök a BBC műsorában. „Amint mondtam, és mondom továbbra is, ezzel együtt elismerjük, hogy a polgáraink továbbra is akarnak majd utazni az Európai Unióba, onnan pedig hozzánk, továbbra is kölcsönösen vágyunk a lehetőségekre egymás országaiban, csakúgy, ahogy lehetőségeket kínálunk világ minden más állampolgárának is.”

„Amiben biztos vagyok, hogy le fogjuk zárni a szabad mozgást. Ha előre tekintünk, hogy milyen szabályokat alkalmazzunk az EU-ból érkezőkre, meg kell néznünk, milyen szabályokat alkalmazunk az EU-n kívülről bevándorlókra, és meg fogjuk határozni az Egyesült Királyság számára megfelelő szabályokat. Eldöntjük, mi működőképes, hogyan lesz jó nekünk, a saját nemzeti érdekünk szerint.”

A Euronews cikkéből kiderül, hogy a kabinet által pénteken elfogadott tervet néhány napon belül egy hivatalos kormányzati dokumentumban is rögzítik.

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2018. július 11. 10:09
Szabad kereskedelem lesz, mozgás nem, ilyen egyszerű a Britek szerint. Azonban a szabad mozgás eltörlése lehetetlen az ír határ miatt. A Britek úgy lesznek az EU-ban, hogy nem fizetnek és ezért szavazati joguk sem lesz, és nem vonatkoznak rájuk automatikusan a politikai döntések mint a Norvégok esetében.
Robur
2018. július 09. 21:11
Ott is megszavazta a sok pronyó. Remélem a fejükre szakad a mennyezet.
aleb19
2018. július 09. 09:19
"ragaszkodik hozzá, hogy a szabad határátlépés lehetősége megszűnik a brit kilépéssel" kiveve az azsiai- es afrikaibarmoknak akik az otthon maradt uncsitesokkal hazasodnak...mar tavaly is 2x annyi nem europai bevandorlo volt a brexit neljul is top boys baby nev a mohamed evek ota..a brexit egy kelet-europai utalatra epulo valasztas volt a muszlim bevandorlasert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!