Genetikai vizsgálatok: a múlt héten elrabolt 15 éves román lány maradványait találták meg

2019. augusztus 03. 12:53

Most már biztos, hogy a múlt héten eltűnt, 15 éves román kislány maradványait találták meg.

2019. augusztus 03. 12:53

Bizonyossá vált, hogy nincs életben a múlt héten elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Macesanu, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában.

Erről tájékoztatta a közvéleményt a nyomozást irányító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szombaton kiadott közleményében. 

A vádhatóság péntek este kapta meg a genetikai vizsgálat eredményét, amelyről - törvényes kötelezettségének és a szülők kérésének is megfelelően – először az áldozat családját értesítették. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a gyanúsított házából összegyűjtött emberi maradványok egyetlen személytől származnak, azonosításukat pedig a szülők genetikai profilja alapján végezték el.

A múlt héten szerdán elrabolt 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

A gyilkosságot vasárnap beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dinca, de a holttest,  amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette,  nem került elő, így addig nem lehetett biztosra venni, hogy a lány nincs életben, amíg be nem fejeződött a házkutatás során talált elszenesedett csontok és fogak antropológiai-, illetve DNS-vizsgálata.

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is. Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből.

Bár Viorica Dancila miniszterelnök egy dörgedelmes sajtónyilatkozatában „hadat üzent a bűnözésnek”, a román média szerint nem kizárt, hogy a kormány egésze belebukik a botrányba, miként 2015-ben az akkor tisztségben lévő Ponta-kabinet is egy szórakozóhelyen bekövetkezett, több mint 60 emberéletet követelő tűzvész miatt kialakult közfelháborodásra hivatkozva mondott le.

(MTI)

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. augusztus 05. 13:13
Annuska! Menj a picsába a süketeléssel! Több millió román nőről beszéltél, erre mondtam, hogy baromság, mert az minimum minden harmadikat jelent. Befejeztem.
Biivisz
2019. augusztus 04. 07:50
Ez van, ha egy egész állam a haszonlesésre, sunyiságra, sumákolásra, hazudozásra, azaz korrupcióra épül. A velejéig. (Beleértve a saját történelem-írását.) Néha-néha kiesik egy-egy csontváz a szekrényből. Olyankor pótcselekszenek egy kicsit, aztán minden megy tovább, ahogy addig.
Alexander
2019. augusztus 03. 23:44
Romániában mindenki stoppol, ez nemzeti sport, évtizedek óta. Én is sokszor így utaztam Erdélyben. Adnak néhány lejt a sofőrnek, és mindenki jól jár. Olcsóbb mint a busz, nem kell rá várni, közvetlenül a célhoz megy, a sofőrnek meg visszajön valamennyi az üzemanygból. Ez a szokás mélyen benne van az ottani társadalomban, akkor is így lenne ha nem lenne szár az infrastruktúra, és csóró a vidéki társadalom.
Akitlosz
2019. augusztus 03. 23:04
Tegnap még lehet hogy életben van a Mandiner szerint. Hát nem jobb tényekről írni, mint lehetőségekről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!