Cseh miniszterelnök: az uniós jog sérelme árán is építünk atomerőművet

2019. október 16. 16:30

Andrej Babis cseh miniszterelnök kijelentette, hogy az elöregedő fosszilis tüzelésű és nukleáris infrastruktúra miatt új atomerőművek építésére van szükség, még akkor is, ha ez az Európai Unió jogába ütközik.

2019. október 16. 16:30
null

A miniszterelnök a cseh parlament alsóháza európai ügyekért felelős bizottságának elmondta, hogy Csehországban az áramellátás több mint egyharmada származik nukleáris energiából. Arról beszélt, hogy a nukleáris energia az energetikai célú szénégetés alternatíváját jelenti, és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érhető el a segítségével. 

„Keresztül kell vinnünk, még akkor is, ha megsértjük az uniós jogot.” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az energiabiztonság az ország prioritása és ez nem megkerülhető. 

Az atomerőművek építését a részben állami tulajdonban lévő, áramtermelő CEZ-re bízná, amellyel jelenleg is folynak az állami garanciákról szóló tárgyalások. A cég biztosítékot követel az államtól az egyes kockázatok fedezésére. 

A kormány terve, hogy először egy reaktor megépítésére kerüljön sor, amely alkalmas a már létező, 2035-ig működő Dukovany atomerőmű felváltására. A második reaktort egy másik atomerőműnél, a Temelin-nél tervezik. 

Eddig hat cég mutatott érdeklődést a következő rész megvalósításában: a koreai KHNP, az orosz Rosatom, a francia EdF, a Westinghouse az USA-ból, az EdF által átvett Atmea consortium of Mitsubishi Heavy Industries, illetve a kínai CGN.

A projektek megvalósítása kapcsán az uniós állami támogatási szabályok alapján az Európai Bizottság hozzájárulásához van szükség. Az Európai Bizottság egyébként hasonló projekteket már jóváhagyott a múltban, beleértve a magyarországi Paks II. beruházást.

Az atomenergia alkalmazásával kapcsolatban egyébként széles körben folyik a vita az Európai Unióban. Az atomenergiára nagy mértékben hagyatkozó államok szerint az atomenergia a fosszilis tüzelőanyagok alacsony szén-dioxid kibocsátású alternatívájának számít, és így elengedhetetlen a klímavédelmi célok elérésében. A Foratom,  brüsszeli székhelyű atomenergia-ipari szövetség szerint „ha az Európai Unió teljesíteni kívánja a klímavédelmi célkitűzéseit, akkor az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésének megkerülhetetlen szerepet kell kapnia az EU jövőbeli energiamixében”. Az atomenergia ellenzői azonban annak veszélyeire, biztonsági kockázataira hívják fel a figyelmet. 
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2019. november 12. 13:06
remélem akkora büntetést kaptok amennyibe az erőműtök kerül
Bitrex®
2019. október 25. 17:23
Gréta meg dugjon fel egy botmixert magának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!