Május közepén megszűnik a rendkívüli állapot Romániában, de kötelező lesz a maszkviselés

2020. április 22. 15:46

„A gyülekezési korlátozások azonban feltehetően még sokáig érvényben maradnak” – figyelmeztetett a hírt bejelentő Klaus Iohannis államfő.

2020. április 22. 15:46

Romániában szerdán 508-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, miután az utóbbi 24 órában 26 új halálesetet regisztráltak. Külföldön eddig 64 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

A stratégiai kommunikációs törzs szerda kora délután közölt napi összesítése szerint ismét gyorsult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál mintegy negyven százalékkal több, 468 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A betegség megjelenése óta 9710 embernél mutatták ki Romániában az új típusú koronavírust, közülük – az előző napinál 43-mal több – 288 beteget ápolnak intenzív osztályon. Szerdán nemcsak az új fertőzések, hanem a gyógyultak száma is jelentősen nőtt. Az utóbbi 24 órában 253 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, ami újabb rekordnak számít. Az új megbetegedések hullámzó ritmusa ellenére folyamatosan nő, és immár a 25 százalékot közelíti Romániában a gyógyultnak nyilvánítottak aránya. A betegség megjelenése óta 2406 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált ember két egymást követő tesztje bizonyult negatívnak.

Ha nem is emelkedik már exponenciálisan a fertőzések száma, továbbra is folyamatosan nő a román egészségügyi hálózat terhelése. A járványkórházak és a jobban felszerelt intenzív terápiás részlegek felszabadítása érdekében – Bukarest és Konstanca után – kedden Temesváron is megkezdték egy tábori kórház építését, ahol a könnyebb eseteknek minősülő koronavírusos betegeket fogják kezelni. Temesváron ugyanakkor a járványügyi válságbizottság kötelezővé tette a védőmaszkok és kesztyűk viselését a tömegközlekedési járműveken és minden zárt ügyfélfogadó helyiségben.

A kormány tagjaival folytatott egyeztetése után szerda délután Klaus Iohannis román államfő bejelentette: május 15-e, a rendkívüli állapot lejárta után az egész országban kötelezővé teszik a maszkok viselését a tömegközlekedési járműveken és minden zárt térben. Ugyanakkor várhatóan feloldják a kijárási korlátozásokat, tehát nem lesz már szükség előre megírt nyilatkozattal magyarázatot adni a lakás elhagyására. „A gyülekezési korlátozások azonban feltehetően még sokáig érvényben maradnak” – figyelmeztetett Iohannis.

A korlátozásokat csak fokozatosan fogják május 15-e után feloldani a koronavírus-fertőzés további terjedése függvényében. „A vírus nem tűnik el, meg kell tanuljunk együtt élni a járvánnyal. Ez szabad fordításban annyit tesz, hogy a hatósági tiltások fokozatos feloldásával egy időben fokozatosan növekszik majd mindannyiunk felelőssége” – hangsúlyozta a román elnök.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rony Tronco
2020. április 22. 16:25
Ezt a szőröstalpúaknak ki jósolta meg, Drakula? Őt Hunyadi felakasztotta. Marhák. Amíg nincs vakcina addig lesznek korlátozások.
A kánya
2020. április 22. 16:23
Nem korlátlan ideig van?!?! Závecz: A fideszesek többsége szerint sem váltható le demokratikus úton a kormány
jolly77
2020. április 22. 16:10
20 milliós ország és 500 halottjuk van.. relatíve nem állnak rosszul, pedig sokat nem nézek ki az egészségügyükből nekik sem.. de ez nem komoly, ami náluk zajlik (úgy értem nem komolyan veszélyes)
fogd a pénzt és kuss
2020. április 22. 16:09
nem tudják fenntartani a rendet, így legalább nem röhög a fél világ a román rendőrökön....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!