Emelkedik a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban

2020. május 27. 17:34

Szakértők szerint a koronavírus-járvány további ékeket verhet az amúgy is megosztott német társadalomba.

2020. május 27. 17:34

Emelkedik a politikai  indíttatású bűncselekmények száma Németországban a tavalyi évre vonatkozó, szerdán közzétett adatok alapján, az idei statisztika pedig még rosszabbul alakulhat.

Szakértők szerint a koronavírus-járvány további ékeket verhet az amúgy is megosztott német társadalomba. Christine Lambrecht igazságügy-miniszter szavai szerint „ijesztő, hogy a járvány hatásaként a gyűlölet újabb formái jelentek meg”. A rendőrség 2019-ben 14,2 százalékkal több politikailag motivált bűntettet jegyzett fel, mint az előző esztendőben, mintegy 41 ezer eset fordult elő, amelyekből 22 ezer a szélsőjobboldali eszmékhez kötődő.

Ugyanakkor bő 27 százalékkal csökkent a vallási indíttatású bűncselekmények száma.

Utóbbira lehetséges magyarázat, hogy kevesebb volt az iszlamista bűntett, mert az Iszlám Állam szíriai és iraki bukása miatt sok lehet a kiábrándult a dzsihadista terrorszervezet korábbi támogatói között.

Ugyancsak magyarázatul szolgálhat a csökkenésre, hogy számos szélsőséges csoportot betiltottak Németországban az utóbbi években. A szélsőjobboldali politikai bűntettek zöme bántalmazás volt, míg gyújtogatásban a szélsőbal volt a legtevékenyebb. Az antiszemita indíttatású bűntettek száma 13 százalékkal 2032 emelkedett, ezek 93 százaléka szélsőjobboldali hátterű. Az iszlámellenes esetek száma 4,4 százalékkal 950-re nőtt.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. május 27. 20:50
Működik a pártállam. Németország nemsokára börtön lesz. Ha szerencséjük van, a muszlim többség pár év múlva kiengedi a politikai foglyokat.
néhai Ch.Pilot
2020. május 27. 18:44
De úgy veszem észre, nem kellett volna magyarázkodnom, megértettétek.
Biivisz
2020. május 27. 18:33
Pedig, ha a 93% szélsőjobboldali, akkor a maradék 7% micsoda?
néhai Ch.Pilot
2020. május 27. 18:33
Úgy értem, hogy az a film maga is egy politikai indíttatású bűncselekmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!