A Nyugat-Balkán kihívásai: etnikai konfliktusok, gyenge állam, távolodó integráció

2020. július 22. 12:07

A nyugat-balkáni országoknak három, államiságot érintő kihívással kell megküzdeniük: az alkotmányozás megkésett voltával, az etnikai feszülségek meglétével, valamint a funkcionáló igazságszolgáltatás és közigazgatás hiányával. 

2020. július 22. 12:07
null
Szabó Zsolt

A Nyugat-Balkán hol is van?

A „Nyugat-Balkán” az uniós bürokraták által adott, korábban nem létező földrajzi név. Azt az EU tagállamai által körülvett, az európai intergációból egyelőre kimaradt hat országot jelenti, amelyek ebben a formában sem politikailag, sem történelmileg soha nem alkottak egységes térséget, csupán az EU által azonosan kezelt helyzet miatt kerültek egy táborba. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia: a terület közvetlen szomszédságunkban van, mégis sokaknak távolinak tűnik. A soknyelvű, -etnikumú és -vallású térség igen heterogén, az országok történelmében és mai helyzetében mégis számos közös vonás és kihívás lelhető fel. Az ortodox szerbek, montenegróiak és macedónok, a muszlim bosnyákok és albánok mellett katolikus horvátok élnek egymás mellett, sajnos nem mindig békében. Nyelvileg a délszláv dominancia a meghatározó a térségben, ezen belül is a szerb jelenlét: Albánián kívül minden országban él számottevő szerb népesség. Albánia és Koszovó albán társadalmak, de Észak-Macedóniában is a lakosság 1/3-a albán.

A történelmi gyökerek közösek: a középkori, nagy kiterjedésű, de bizonytalan és ingadozó határokkal rendelkező önálló keresztény államok (szerb, bolgár) hanyatlása után az egész Balkán török uralom alá került. A világos történelmi határok hiánya számos későbbi konfliktus melegágya volt. A török birodalom visszaszorulása utáni időszakban - nem utoljára – a régió Európa lőporos hordójává vált, az önállósulási törekvések és a nagyhatalmi érdekek ütközőzónája miatt. A térséget az érintett népek képviselőinek távollétében rendező 1878-as berlini kongresszus csak Szerbiának és Montenegrónak adott függetlenséget, Albánia 1912-ben önállósodott, a többi állam nem kapott szuverenitást. Az első világháború után a térség új szervező ereje a délszláv szövetség lett: Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd a királyi, végül a titoi Jugoszlávia - rövid ideig úgy tűnt a második világháború után, hogy ebbe még Albánia is belép, ám Enver Hodzsa végül mégis szakított Titoval, és a világ legizoláltabb államát hozta létre, száz évvel visszavetve Albánia fejlődését. A szocialista Jugoszlávia felbomlása után súlyos fegyveres etnikai konfliktusok alakultak ki (Bosznia, 1992-1995, Koszovó 1998-1999, Macedónia, 2001). Szlovénia és Horvátország elköszönt egykori testvérnemzeteitől, és ma már az EU tagja – nem is örülnek, ha valaki a Nyugat-Balkánhoz sorolja őket.

Állami funkciók és diszfunkciók: csak külső megoldás lehetséges?

Az államéletet tekintve három fő gócpont van: az alkotmányozás megkésett, külső hatalmak általi folyamata, a demokráciát rendre felülíró, etnikai csoportok érdekeit védő szabályok, valamint a jogállamiságon és hatalommegosztáson alapuló modern igazságszolgáltatás és közigazgatás hiánya. 

A térség alkotmányait sokszor írták külföldi tárgyalóasztalokon. Előfordult, hogy a török szultán adott alkotmányt a szerbeknek, de oktrojált (azaz kívülről ráerőltetett) alkotmánynak tekinthető Bosznia-Hercegovina 1995-ös, valamint Szerbia és Montenegró államközösségének 2003-as alkotmánya is. A nagyhatalmak felügyelete – mindenekelőtt az USÁ-é - belső válságok esetén is kulcsszerepet játszott: az 1998-as albán alkotmány, valamint a 2001-es koszovói és ohridi (macedón) rendezés is jelentős amerikai szerepvállalással született meg. A nép ezekbe a folyamatokba nem szólhatott bele, ám a függetlenség kivívásában a népszavazásoknak volt szerepe. Így döntött az önállóságról Bosznia-Hercegovina (1992), Észak-Macedónia (1991), Koszovó (1991), Montenegró (2006) népe. 

Koszovó és Bosznia-Hercegovina estében az állami szuverenitás ma sem teljes: a parlament mozgásterét behatárolja a nemzetközi közösség jelenléte, bár egyre csökkenő mértékben. Koszovóban 2014 óta a nemzetközi szervezetek csak tanácsadó jogkörben vannak jelen, Bosznia-Hercegovinában az ENSZ Főképviselőjének széles, parlament által meghozott törvényeket is felülírni képes hatáskörei ugyan papíron továbbra is megmaradtak, azokat azonban az utóbbi évtizedben érdemben nem gyakorolta. A nemzetközi felügyelet szintjét jelzi, hogy Bosznia-Hercegovina állami szintű, kilenctagú alkotmánybíróságának három tagját a Strasbourgi emberi jogi bíróság jelöli ki a külföldi jogászok közül. A két ország még nemzeti jelképeit sem maga alkotta a címer, zászló, amely a többnemzetiségű létet fejezik ki (csillag motívum), a nemzetközi közösség segítségével jöttek létre.

Bosznia-Hercegovina ráadásul a világ legkomplexebb államának tekinthető: két, magára önálló országként tekintő „entitás” alkotja: a bosnyák-horvát többségű Bosznia-Hercegovinai Föderáció, és a Szerb Köztársaság. A Föderáció ráadásul 10 nagyfokú önállósággal bíró kantonra oszlik, saját parlamenttel és kormánnyal. Emiatt az országban valószínűleg a legnagyobb az egy főre jutó miniszterek száma. A nagyobb baj azonban, hogy ezek az országrészek alig kommunikálnak, működnek együtt egymással.

Demokrácia v. etnokrácia

Az etnikai heterogenitás és az ebből adódó kofliktusok az egész államéletet átszövik, különösen Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, és Észak-Macedóniában. A politikai hatalom etnikai csoportok közötti megosztásának többféle modellje is kialakult: Bosznia-Hercegovinában az „államalkotó nemzetek” (bosnyák, horvát, szerb) egyenrangúsága és a kölcsönös vétójogok, Koszovóban és Észak-Macedóniában a kisebbségi csoportok arányos reprezentációja az állam szinte minden intézményében. Utóbbi kettő is különbözik egymástól: míg Észak-Macedóniában az albánok a maguk követelésére kaptak ilyen jogokat, Koszovóban az ország államiságát el nem ismerő szerbek nem kértek effélét, azokat szinte „akaratuk ellenére”, és a fiatal állam nemzetközi közösségnek való megfelelni akarása miatt kapták. Érdekes ebből a szempontból Montenegró, amely soknemzetiségű, heterogén állam. Ám a politika nem a csak az etnikai határok mentén, hanem bizonyos alapkérdésekhez való viszonya szerint rendezi a pólusokat, ilyen például a Szerbiával való viszony, vagy a közös montenegrói identitás kérdése. 

Az etnikai alapú hatalomgyakorlás és -megosztás legkézenfekvőbb eszköze az állami intézmények személyi összetételének etnikai alapokra helyezése. Ez a legkövetkezetesebben Bosznia-Hercegovina állami működésén látszik: a mindenkori választás eredményétől függetlenül mindig azonos etnikai képviseletet biztosít az alkotó nemzeteknek (és csak nekik) bizonyos posztokon.

Ezeket a kőbe vésett etnikai arányokat demokratikus úton nem lehet megváltoztatni, azaz a demokráciát az etnokrácia írja felül. Koszovóban is találkozunk hasonló szabályokkal: a szerb kisebbség a választási eredménytől függetlenül 10 helyre jogosult a parlamentben, és más kisebbségek „kvótája” is meg van határozva. Észak-Macedónia inkább a parlamenti szavazási szabályokon keresztül és az etnikai pártok színre lépését segítő választási küszöb eltörlésével igyekezett az etnikai reprezentációt megjeleníteni. Ezek a megoldások többnyire a demokratikus működés rovására mennek: nem csak az számít, hogy ki kapja a legtöbb szavazatot, hanem hogy az adott tisztséget milyen etnikum képviselője tölt be. Ezek a megoldások viszont nem oldják, hanem tartósítják az etnikai széttagoltságot, és megbénítják az állami működést.

Az alkotmányos reform szükségességét Bosznia-Hercegovinában az adja, hogy az alaptörvény egyes rendelkezéseit az Emberi Jogok Európai Bírósága 2009-es egyezménysértőnek mondott ki, mivel a három „államalkotó nemzet” képviselői között bizonyos tisztségeket egyenlő arányban kell betölteni, ezzel kizárva a többi nemzeti-etnikai kisebbség képviselőjét a képviseletből és a hatalomgyakorlásból. A panaszt egy roma és egy zsidó beadványozó fogalmazta meg (Sejdic és Finci ügy). Az alkotmány módosítása azonban nehéz dió, hiszen a Daytoni megállapodásban lett rögzítve. A formális módosítás nélkül is elindult azonban egy alkotmány-fejlesztési folyamat Bosznia-Hercegovinában, melynek motorja az ENSZ főképviselője. Az elmúlt években így épült ki például az addig egyáltalán nem létező egységes igazságszolgáltatás és ügyészség rendszere. 

Gyengélkedő demokrácia és jogállamiság 

A politikai rendszer instabilitását jelzi, hogy alig van olyan parlament, amelyben az ellenzék ne hirdetett volna már bojkottot a parlamenti munkában. Az általában igen alacsony részvételi aránnyal zajló választások után a parlament és kormány megalakítása sokszor húzódik el a politikai viták miatt, néha az intézmények átmeneti teljes bénulásához vezet. A választók nem az intézményekben, hanem az etnikai főnökökben, pártvezetőkben bíznak. Az ellenzék helyesen ismerte fel, hogy az üres padsorok, a politikai párbeszéd hiánya az európai integrációban előbbre tartó államokban a parlamenti többség számára a nyomásgyakorlás hatékony eszköze lehet – a parlamenti munka bojkottálása mindig előkelő helyet kap az Európai Unió monitoring-jelentéseiben. 

A jogállam és demokrácia megerősítése elsősorban nem belső vágy, hanem külső kényszer: 2011 óta az Európai Unió új megközelítést alkalmaz a csatlakozási tárgyalásokon: a 23-as (bíróságok és alapvető jogok) és 24-es fejezetet (igazság, szabadság, biztonság) előre sorolják a többivel szemben, és e területeken alapvető reformok elindítása és végrehajtása a többi fejezet megnyitásának feltételét jelenti. Ennek megfelelően a feladatok teljesítése inkább formális, és nem hoz rendszerszintű változásokat. A jogalkotási napirend meghatározó eleme az európai integráció mindegyik államban, a parlamentek egyre gyakrabban alkalmaznak gyorsított eljárásokat a jogharmonizációra hivatkozva. 

A legnagyobb kihívást a bírói függetlenség megteremtése adja, mivel a politika még mindig meghatározó befolyást gyakorol a bírók kinevezésére, vagy közvetlenül a bíróválasztás parlament általi aktusa (Szerbia), vagy a bírók kinevezését végző az igazságszolgáltatási tanácsokban érezhető politikai befolyás (Albánia) által. A kormány parlamenti ellenőrzése általában gyenge, súlytalan, a miniszterek nemegyszer egyszerűen hiányoznak a parlamenti ellenőrzés alkalmairól. A korrupció miatti átvilágítási eljárás megbénított több intézményt: a kilenctagú albán alkotmánybíróság csupán két bírája ment át az átvilágításon. Mind a közigazgatás, mind az igazságszolgáltatás ismétlődően szakemberhiánnyal küzd, az alacsony bérezés miatt a korrupció szintje e területeken – a folyamatos küzdelem ellenére - magas. A 19. századi és szocialista közigazgatás öröksége a kiterjedt, nem versenyképes bürokrácia, elégtelen forrásokkal és demokratikus legitimációval. 

Tovább az integráció útján?

Az 1990-es évek fegyveres konfliktusai lezárultával, önállóságuk kivívásával mindegyik Nyugat-balkáni államban – sokszor külső segítséggel - létrejöttek az önálló állami működés feltételei. A reformfolyamatok elsődleges mozgatója ma már az európai integráció. A folyamatot külső szereplők értékelik, a megvalósítást donoroktól származó külső források teszik lehetővé. Ezáltal a folyamat ismét kívülről irányítottá válik, a belső motiváció helyét a külső tényezőknek – és pénzügyi, politikai ösztönzőknek - való megfelelni akarás veszi át. 

A csatlakozás  EU által kínált perspektíva vonzó ugyan a nyugat-balkáni államok számára, de kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy belső vitáikon, kríziseiken túllépjenek, ahogyan ez például a visegrádi országok esetében történt. Ehhez jön a csatlakozás egyre távolabbi perspektívája: több EU-tagállam behúzta a kéziféket (Franciaország), pedig az egyik állam még a nevét is megváltoztatta (Észak-Macedónia), hogy Görögországgal fennálló szomszédsági konfliktusát rendezze az integráció érdekében. 

A Nyugat-Balkán államai mellett maga az EU is válaszút előtt áll: ha nem fogadja be a hat egyre türelmetlenebb jelentkezőt, megjelennek más, a térséghez kulturálisan kötődő hatalmi tényezők - Törökország vagy Oroszország - amelyek készek magukhoz édesgetni a nyugatból kiábrándult társadalmakat. Kérdés, mi a kisebbik rossz: kevésbé felkészült tagállamokat befogadni, vagy kívül tartani és ezzel külső nagyhatalmak felé tolni őket. A válasz megtalálásában Várhelyi Olivér, a magyar uniós bővítési biztos fontos szerepet fog kapni. 

A szerző a Károli Gáspár Református Egyetem docense, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. július 28. 15:11
Az EU remek humorát igazolja, hogy a balkán integrációját egy magyar biztosnak kellene elökészíteni. Amen!
h040183
2020. július 28. 14:29
Nagyon jó írás, kár, hogy kevesen érdeklődnek itt a Mandin a téma iránt. Valahol ez is egy probléma, hogy Magyarország ahhoz képést, hogy ezek az országok egy napi autózásnyira vannak, nem érdekelt a témában, mintha a világ másik felén lenne. Az említett országoknak viszont van egy nem említett erőssége, hogy kulturálisan igen közel állnak egymáshoz (nyelv, zene, irodalom, film) és igenis van egy egyre erősödő és hangosabb réteg, akik ezt felismerve ebből tudnak gazdasági sikert kamatoztatni. Persze ez még kevés az említett problémák orvoslására.
istvánkeve
2020. július 25. 17:01
Igazad van, mert valóban egymásközeli a kulturájuk. Kár, hogy a Jugoszláv háborúban azt bizonyították, hogy bár a kulturaközelség ugyan gyümölcsözö, de az emberközelség hátrányokkal is járhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!