Kormányzói és tagállami választásokat is tartanak Amerikában

2020. november 03. 00:13

Tizenegy helyen választanak kormányzót az amerikai tagállamok közül. Hol esélyes elnyerni valamelyik párt a legendás teljes kontrollt, a trifectát, vagy megtörni a másik párt trifectáját? Mutatjuk.

2020. november 03. 00:13
null

Az Egyesült Államok ötven tagállamából 11-ben kormányzót is választanak november 3-án. Januárban 26 republikánus és 24 demokrata kormányzó volt hivatalban. A tagállamoknak egyébként ugyanúgy kétkamarás, szenátusból és képviselőházból álló parlamentjük van, mint a szövetségi szintnek. 

Az egyetlen hely, ahol kiszámíthatatlan az eredmény, Montana, ahol Steve Bullock kormányzónak lejárt a második ciklusa, és nem indulhat újra, ehelyett inkább szenátornak indul a választásokon. A verseny Missouriban is szoros lesz, ahol Mike Person republikánus kormányzó kihívója az egyetlen demokrata, aki állami hivatalt visel: a könyvvizsgáló Nicole Galloway. Itt valószínűbb Person győzelme. Észak-Karolinában is esélyes, hogy hivatalban marad Roy Cooper demokrata kormányzó.

A maradék hét államban kiszámítható a verseny: Utahban, Vermontban, Észak-Dakotában, Nyugat-Virginiában és Indianában republikánus; míg Delaware és Washington bizonyosan demokrata kormányzót választanak. 

Ami még érdekes lehet, az az, hogy mennyi úgynevezett trifecta van Amerikában, azaz hány államban van egy párt kezében a kormányzói poszt, illetve a helyi szenátusi és képviselőházi többség is. Jelenleg a republikánusoknak 21, a demokratáknak 15 ilyen állama van, azaz a népesség 40 százaléka teljes republikánus, 37 százaléka pedig teljes demokrata vezetést választott magának. 

A FiveThirtyEight szerint a demokraták november 3-án megtörhetik a texasi, arizonai, iowai és missouri-i republikánus trifectát, míg saját trifectára esélyesek Pennsylvaniában és Minnesotában. A republikánusok viszont esélyesek a trifectára Alaszkában és Montanában, valamint megtörhetik Maine demokrata trifectáját. Észak-Karolina, New-Hampshire és Michigan viszont megosztott maradhat.

Az alábbi táblázatban a kormányzói pártállást, illetve a tagállami szenátusi és képviselőházi többséget mutatjuk tagállamonként. Ahol mindhárom mellett R-betű (republikánus) vagy D-betű (demokrata) van, azok a trifecták.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2020. november 03. 20:27
Az egyik kutya, a másik eb. Kezdődhet az egyszeregy!!
Armageddon
2020. november 03. 16:25
Kalifornia önmagában is a 40 milliós létszámával, valamint 2747 milliárdos GDP vel a világ 5. legnagyobb gazdasága lenne, egymaga megelőzte az UK t.
Salamander
2020. november 03. 07:13
Amerikában valójában az elitek uralma van (arisztokrácia van), tehát NINCS demokrácia, soha sem volt. Ha demokrácia lenne, közvetlenül választanák meg az elnököt és minden szavazat számítana. Az amerikai rendszerben megtörténhet, hogy akár 4,5 millió érvényesen leadott szavazat a kukában landol! Hát miféle választási rendszer ez?! Aki ezt kidolgozta, elfogadta és alkalmazza, jól tökön kellene rugdalni. Méghogy az USA a demokrácia őshazája... BARMOK, a ókori görög osztrakiszmosz sem volt az, de sokkal közelebb ált a demokrácia idillikus képéhez, mint bármelyik európai vagy angolszász nagyképű monarchia.
szeekely
2020. november 03. 02:43
Barack Obama, campaigning for Joe Biden swing state Florida, made the striking point that if a Democratic president acted like Donald Trump, Obama could not support that person. Wearing a white shirt with rolled up sleeves, the 44th president told an enthusiastic crowd in Miami: If there was a Democrat who was behaving this way, the way our current president does, I couldn't support him. He went on: If I saw a Democrat who was lying every single day, the fact checkers can't keep up, it's like, just over and over again. I would say that's not the example I want, I don't trust that person to manage the country's affairs because it's violating the values that we try to live by. And these are values we try to teach our kids. Trump has made well in excess of 20,000 false or misleading claims, according to the Washington Post. The Trump presidency has been a factory of falsehood from the start, churning out distortions, conspiracy theories and brazen lies at an assembly-line pace, the New York Times observed this weekend. https://www.theguardian.com/us-news/live/2020/nov/02/us-election-2020-live-updates-president-donald-trump-joe-biden-kamala-harris-latest-news-update
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!