A levegő szennyezettsége okozta egy asztmás kislány halálát Londonban

2020. december 16. 16:23

Először fordult elő, hogy a légszennyezettséget nevezték meg egy személy halálának okaként Nagy-Britanniában.

2020. december 16. 16:23
null

A kilencéves Ella Kissi-Debrah 2013-ban hunyt el a brit fővárosban, miután végzetes asztmarohamot kapott. Édesanyja, Rosamund Kissi-Debra hosszú küzdelmet folytatott azért, hogy a hatóságok elismerjék, lánya halálát a levegő szennyezettsége okozta. Az üggyel kapcsolatban az hozott fordulatot, hogy egy 2018-ban publikált bizonyíték szerint veszélyes szintű volt a levegő szennyezettsége azon a környéken, a lewishami déli körgyűrű mellett, ahol éltek.

A kislány halála ügyében folytatott, 2014-ben zárult vizsgálat „akut légzési elégtelenséget” állapított meg a halál okaként. A négy évvel később nyilvánosságra hozott új bizonyíték alapján azonban a felső bíróság megsemmisítette az ítéletet, és engedélyezte egy új vizsgálat lefolytatását, ami idén zajlott le.

Philip Barlow helyettes halottkém elmondta: a vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Ella asztmától halt meg, amelyet a nagyon szennyezett levegő okozott. Mint mondta, a jelentésben akut légzési elégtelenség, súlyos asztma és a szennyezett levegő szerepel. A szakértő szerint a kislány 2013-ban, a halála előtt az Egészségügyi Világszervezet ajánlását meghaladó szintű nitrogén-dioxidnak és szálló pornak volt kitéve, aminek elsődleges forrása a forgalom okozta károsanyag-kibocsátás volt.

Barlow hozzáfűzte, hogy Ella édesanyja nem rendelkezett információval a levegőszennyezettség okozta egészségügyi kockázatról és arról, hogy ez az asztma súlyosbodását okozhatja. Ha megfelelő tájékoztatást kapott volna az édesanya, megtehette volna a szükséges lépéseket, amelyekkel esetleg meg lehetett volna előzni Ella halálát – mondta ki a halottkém.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. december 17. 14:46
szegény kis negru
Thorin
2020. december 16. 20:52
Azért tényleg durva, hogy a gyereked betegségéről az orvos nem tájékoztat eléggé, nem pedig a kibaszott nőnemű nem anya nem tájékozódott teljeskorően, hogy utána megfelelő, felnötthöz méltő döntést hozhasson, ahelyett, hogy ezt másokra, mint az orvosok meg városvezetők vagy akárkire hárítsa. Nem kevésbé az asztmás halálát az asztma okozza, legfeljebb nem segített ebben a szennyezett levegő, persze értem én, rózsadombi deborah, valyon milyen nemzetiségű/vallású/akármi lehet, egy tippre van lehetőség, esetében nem várhatunk el semmit, csak azt, hogy az állam fizessen, most éppen azért, mert azstmás.
lightning protection
2020. december 16. 19:48
Nincs új a nap alatt! Az egész XIX. században nagyon komoly problémát jelentett a londoni légszennyezés és a Temze állapota. Szmogfajtát is neveztek el: londoni típusú szmog, amikor szerencsétlen időjárási körülmények miatt a légszennyezés hatása felerősödik. Voltak olyan időszakok, mikor egy télen több ezren haltak meg! Megfulladtak!
aleb19
2020. december 16. 18:04
de ez csak londonban tortenhet meg pesten nem hiszen a mol nem szennyezo hanem viragillatu cuccot forgalmaz es a magyar halalozas is kivalo
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!