A magyar kormány visszavonta szlovák földvásárlási tervét

2021. október 13. 07:34

A magyar kormány mégsem hozza létre a határon túli földek felvásárlását célzó Termőföld Magántőkealapot.

2021. október 13. 07:34
null

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter tájékoztatása szerint a magyar kormány visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt – írta meg az Új Szó. Hozzátették: a pozsonyi külügyi tárca vezetőjét Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter tájékoztatta. Korčok elmondta azt is, hogy a 400 millió eurós befektetési alap létrehozásának tervétől a szlovák fél kérésére állt el a magyar kormány. Ahogy megírtuk, Szlovákia ingerülten reagált a Termőföld Magántőkealap létrehozásának tervére, amely segítségével a magyar kormány határon túli régiókban akart mezőgazdasági területeket venni.

Orbán Viktor levelet küldött

„Orbán Viktor ma egy levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette őt erről a döntésről” – közölte a szlovák külügyminiszter. A magyar kormányfő a V4-ek kedd reggeli találkozóján személyesen is tájékoztatta a szlovák miniszterelnököt arról, hogy a hétfői egyeztetésük után úgy döntött, visszalépnek az intézkedéstől. Heger üdvözölte a magyar kormányfő döntését, hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor számára fontosak a kétoldalú kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között.

Ivan Korčok a múlt héten a magyar külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón vetette fel először aggályait

a magyar kormány földvásárlási terveivel kapcsolatban, nehezményezve, hogy erről nem diplomáciai úton, hanem a sajtóból értesült. A szlovák külügyér egyúttal jelezte: részletes válaszokat vár Szijjártó Pétertől arra, milyen oktatási célú, valamint vállalkozásösztönző kormányzati támogatások érkeznek Magyarországról Szlovákiába, illetve milyen célból vásárolt Magyarország szlovákiai műemléképületeket.

A szlovák külügyminiszter az Új Szó beszámolója szerint a  két állam közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy bizonyos kérdéseket már most sikerült tisztázniuk. „Egyben megerősítem, érdekünkben áll, hogy konstruktív párbeszédet folytassunk közös ügyeink témájában olyan további dolgokról, amelyek minket érintenek” – tette hozzá Korčok.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. október 13. 18:36
Milyen kretén képes ezt a hírt tetszikelni???
Onurisz
2021. október 13. 16:37
Nem is kellett volna ilyet kezdeményezni, hiszen lehetett tudni előre, hogy erre rá fognak mordulni. Ha a felvidéki magyar gazdáknak földre van szüksége, ezt meg lehet szervezni magántámogatásként is.
kori
2021. október 13. 10:38
1.Nem a magyar allam vasarolt volna kozvetlenul. hanem egy allami tulajdonu jogi szemely. Ez nemzetkozi jogi szempontbol semmit sem valtoztatott volna a foldek jogi statuszan.Ez ugyanolyan vasarlas lett volna, mintha az osztrak Wolfgang vasarolt volna. A nemzetkozi jogi statusz megvaltoztatasahoz kozvetlenul a magyar kormanynak kellene adasveteli szerzodest kotnie a szlovak kormannyal. 2.A szlovak reakciot elore lehetett tudni, igy ket lehetoseget latok : a. A kormany tagjai nagyon elfaradtak es nem gondltak at ezt az otletett. Magyarorszag is igyekszik vedeni a mezogazdasagi foldteruleteket a kulfoldi felvasarlastol. b. Le akartak tesztelni a kornyezo allamok kormanyainak valos viszonyat a magyar kormanyhoz. Szlovakia eseteben egyertelmu, hogy a szlovak politika kepmutato, magyarfob es csaknem egeszeben soviniszta.Ez az o valodi arcuk.
Teknős
2021. október 13. 09:40
Halkan jegyzem meg, a magyarok lakta részeket 100 évig hagyták lerohadni. Most meg csodálkoznak, hogy nem hagyjuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!