Halálbüntetés járna a buffalói lövöldözőnek, de a Biden-kormány hezitál

2022. május 26. 12:11

A Biden-adminisztráció hivatalosan ellenzi a halálbüntetést, a gyakorlat szerint ugyanakkor a májusi buffalói merénylő ezt érdemelné. A kormány azonban hallgat Payton Gendron sorsát illetően.

2022. május 26. 12:11
null

10 embert ölt meg lőfegyverével egy szupermarketben egy New York állambeli lövöldöző május közepén. Az elkövető fejkamerát viselt az mészárlás közben, hogy élőben is közvetíthesse azt. A közvetítésről az internetre csak 2 perc kerülhetett fel, a Twitch nevű videóstreaming-platform ugyanis eltávolította azt. A buffalói merénylő tette kapcsán Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke „alapos kivizsgálást” ígért, továbbá leszögezte, hogy nincs helye az országban a „gyűlölettől fűtött belföldi terrorizmusnak”.

Az elkövető Payton Gendron jóllehet nem ismerte el bűnösségét,

a korábbi gyakorlatnak megfelelően Gendron tettéért halálbüntetést kellene kapnia.

Halálsoron van ugyanis Dzohkar Tsarnaev, a 2013-as bostoni maratonon történt robbantás elkövetője, illetve Dylann Roof, a charlestoni lövöldöző is. A bostoni robbantásban hárman vesztették életüket és 264 személy sérült meg, a 2015-ös charlestoni lövöldözésben pedig 9 ember halt meg. 

Ezek a cselekmények összehasonlíthatók a buffalói merénylő tettével, a Biden-adminisztráció azonban mégis hallgat.
Biden szövetségi igazságügyi minisztériuma ugyanakkor rasszista indíttatású gyűlölet-bűncselekmény gyanúja nyomán nyomoz, amelyet a törvény halálbüntetéssel fenyeget.

Ráadásul, ugyanez a szervezet győzte meg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát arról, hogy a bostoni merénylő esetében halálbüntetést szabjon ki. Sajtóértesülések szerint a hivatal hasonlóra törekszik a charlestoni lövöldöző esetében is.

– még azt sem, hogy egyáltalán fontolgatja-e azt, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

A Biden-adminisztráció hivatalosan ellenzi a halálbüntetést, márpedig, mivel New York államban ezt a büntetési formát funkcionálisan megszüntették (utoljára 1963-hajtottak végre ilyet az államban),

csakis a szövetségi kormányzat dönthet Payton Gendron halálbüntetéséről.

A szövetségi kormányzat nevében azonban Merrick Garland legfőbb ügyész tavaly szeptemberben moratóriumot hirdetett a szövetségi szintű halálbüntetések végrehajtására vonatkozóan.

Szakértők szerint kevés az esélye

annak, hogy a Biden-adminisztráció jelenlegi ciklusa alatt szövetségi hatáskörű halálbüntetést hajtsanak végre.

Érdemes megjegyezni, hogy Garland moratóriuma csak magára a kivégzésre vonatkozik – a halálbüntetésre vonatkozó ügyészségi előterjesztésre nem. Ha tehát az ügyészség Peyton Gendronra halálbüntetést kér, a későbbi kormányzatok végrehajthatják azt.

Kérdés, hogy megteszi-e ezt. Ha nem, meg kell magyaráznia azt, hogy Gendron ügyét miért tekinti másnak, mint a már halálsorra került Tsarnaevét és Roofét. 

Kép: A buffalói merénylő által használt fegyvertípus, az Amerikai Egyesült Államokban népszerű AR-15 félautomata puska. A kép illusztráció. Patrick T. FALLON / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. május 30. 21:57
Ajtóőrnek Biden mellé.
gacsat
2022. május 27. 19:20
A szövi kormánynak még a vádhoz sincs köze. Legfeljebb véleményük lehet.
wrfri
2022. május 27. 19:19
A kormánynak nem dolga ítéletet hozni. Arra van a bíróság.
A közösség tagjaként
2022. május 27. 00:05
képmutató hazug világ van az usában, egy köztörvényes bűnözőt nem lehet kivégezni, de az abortusz az mehet, a rendőrséget felszámolják hogy a fekák szabadon egyesével -nem ilyen ámokfutásszerűen-" radar alatt" gyilkolják a fehéreket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!