Google: az EU szinte „bűnözőként” kezel bennünket

2022. május 02. 17:21

A Google által az Európai Bizottság ellen indított perben az óriásvállalat jogi képviselője felszólalásában arra hivatkozott, hogy az EU trösztellenes hivatala szemében hamis kép él a tech óriásról.

2022. május 02. 17:21
null

Bűnözőként tartják számon a Google-t Brüsszelben

Meghallgatást tartottak a mai napon az Európai Törvényszéken a Google LLC és az Alphabet Inc. által az Európai Bíróság ellen indított perben. A meghallgatás alkalmával a Google a vele szemben kiszabott tetemes összegű bírságok miatt reklamált, sérelmezve, hogy

az Európai Bizottság majdhogynem „bűnözőként” kezeli a céget.

A meghallgatáson a tech óriás az Európai Unió trösztellenes szerve által 2019-ben kiszabott 1.49 milliárd eurós büntetést kritizálta. A bírságot a Google-re vonatkozóan a cég által működtetett vásárlási szolgáltatásokra, valamint az Android operációs rendszerekre és az ADsense platformmal összefüggő erőfölénnyel való visszaélésre tekintettel és a verseny elfojtása miatt szabták ki.

Az antitröszt hatóság úgy ítélte ekkor, hogy a Google a külsős szolgáltatókkal kötött szerződéseiben számos alkalommal használ korlátozó rendelkezéseket. Ennek eredménye pedig az, hogy a Google riválisai képtelenek érvényesülni a piacon.

Az intézkedés miatt a Google beperelte az Európai Bizottságot. Keresetében arra kérte az Európai Törvényszéket, hogy semmisítse meg a bírságot megalapozó határozatot, erre tekintettel törölje vagy csökkentse magát a bírságot, de legalábbis kötelezze a Bizottságot a Google eljárási költségeinek és kiadásainak viselésére.

Téves jellemrajz, tudatos visszaélés

A multinacionális vállalat szerint a bírság ügyét tévedések tarkítják, emiatt pedig meg kellene szüntetni azt. A Google egyik jogi képviselője, Josh Holmes úgy véli, hogy

az Európai Bizottság „hibás jellemábrázolás” alapján készítette el az elemzését,

tehát a szerződésekbe foglalt rendelkezések értékelése is hamis alapokon nyugszik.

Az Európai Bizottság jogi képviselője szerint azonban inkább arról van szó, hogy a Google nem pusztán a keresőmotorok piacán elfoglalt „ultradomináns” szerepére és valódi érdemeire, hanem kifogásolható szerződési gyakorlatára hagyatkozik a terjeszkedés során. Azok a szerződési záradékok pedig, amelyek miatt a bírságot kiszabták a Google-re, a vállalat szerint is nyilvánvalóan alkalmasak a verseny korlátozására – indokolta a bírságolást Nicholas Khan, az Európai Bizottság egyik ügyvédje.

Jedik, Google, Meta

Van további ügye is a Google-nek az Európai Törvényszék előtt zajló peren kívül az Európai Bizottsággal. Még március elején írtunk arról, hogy Antitröszt-eljárás alá vette az Európai Bizottság a Google-t és a korábban Facebook néven ismert Metát. A szervezet gyanúja szerint a két cég online tevékenysége sérti az Európai Unió versenyjogi szabályait. Egy 2018-as, "Jedi Blue" névre hallgató megállapodásról van szó, amelyet az akkori Facebook és a Google kötött. Ennek keretei között

a Google és a Facebook kölcsönös előnyt kínáltak egymásnak egymás reklámlicit-szolgáltatásának vonatkozásában.

Az Európai Bizottság mellett az Egyesült Királyság is nyomoz a Jedi Blue-val kapcsolatban, jóllehet, utóbbi cselekményei még az Európai Bizottság vizsgálódásait megelőzően kezdődtek meg. A szigetország versenyjogi és piacfelügyeleti hatósága (Competition and Markets Authority, CMA) is vizsgálta, hogy a megállapodás érinti-e valamilyen formában a brit piacot. Az Egyesült Királyság mellett Texasban és az Egyesült Államok egyéb tagállamaiban is megkezdődött a vizsgálat a gyakorlattal kapcsolatban.

Kép: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. május 10. 17:47
A Google is megéri a pénzét, de az Európai Bizottságot sem kell félteni.
néhai Ch.Pilot
2022. május 10. 17:47
"Google: az EU szinte "bűnözőként" kezel bennünket" Csak "szinte"? Az baj, mert valóban azok vagytok.
Mocca08
2022. május 10. 17:47
Welcome to the Club Google. Most már tudjátok milyen magyarnak lenni.
Nabakker
2022. május 06. 14:13
A két győkér egymást marja. Jöhetne a facebook meg a többi agymosoda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!