Kissinger: Nem egyszerű feladat Németországnak, hogy újra katonai hatalom legyen

2022. június 28. 08:38

A legendás egykori amerikai külügyminiszter a kialakuló „új Európáról” beszélt.

2022. június 28. 08:38
null

A Portfolio megírta: megértését fejezte ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter hétfőn, hogy Németországnak nehezére esik megtalálnia vezető helyét Európában az ukrajnai háború nyomán.

– jelentette ki Kissinger videókonferencia útján újságíróknak nyilatkozva Londonban.

„Megértem a német kormányt, tekintettel a kitűzött feladatra és arra, hogy nem volt képes már kész tervvel rávetnie magát olyan feladatra, amellyel eddig nem szembesült” – utalt Berlin esetleges európai vezető szerepére a 99 éves politikus.

Marshall-segély Ukrajnának?

Kissinger kiemelte, hogy Németország nagyon fontos szerepet fog játszani a most kialakuló új Európa létrehozásában. Mint mondta, mindez vonatkozik Európa biztonságának szavatolására a további orosz agresszióval szemben, illetve Ukrajna újjáépítésére is. „Ez utóbbi Marshall-tervhez hasonló támogatást fog igényelni” – tette hozzá.

A Portfolio emlékeztetett: a német családból származó, zsidó vallású Kissinger 1938-ban menekült el a náci Németországból. Nemzetbiztonsági tanácsadóként és később külügyminiszterként az 1960-as, 1970-es évek amerikai külpolitikájának meghatározó alakja volt.

Nyitókép: MTI/EPA/Thomas Peter

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. június 28. 14:36
Mér, mi vót az amerikai érdek, és? Nem az történt? Akkormeg?
Vakfolt
2022. június 28. 11:37
Kurvára nem kéne a németeknek ez, sőt megkockáztatom, soha. Kétszer rántottak be minket a szar vesztes háborúikba, elég legyen, kifogytunk országból.
patópál
2022. június 28. 10:42
Hogyan lehetne egy megszállt ország katonai hatalom?
Batman007
2022. június 28. 10:22
Jelenleg a fő kérdés lesz e német atomütő erő és milyen hordózóeszközökkel. Mi lesz a német nukleáris ipar fejlesztésével. Ha ezt megoldják akkor lesz Németország katonai tényezö.Ez valóban nehéz feladat, de nekik inkább politikailag és nem műszakilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!