Volt vezérkari főnök: Nem Oroszország a NATO első számú ellenfele

2022. szeptember 23. 19:20

Az interjúban megnevezésre került a NATO jelenleg legfontosabb feladata is.

2022. szeptember 23. 19:20
null

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, nyugalmazott vezérezredes interjút adott az Infostartnak. Az interjúban Szenes kijelentette, hogy a NATO első számú ellenfele nem Oroszország, hanem Kína. Azt is elmondta, hogy 

a NATO legfontosabb jelenlegi feladata az elrettentés és a védelem erősítése.

Szenes mindenkit emlékeztetett, hogy a június 28-29-én Madridban megtartott NATO-csúcson számos döntés is született, többek között az is, hogy elfogadtak egy új stratégiai koncepciót, amiben tulajdonképpen „hidegháborús súlyt” kapott az elrettentés.

Hangsúlyozta, az elrettentés lényege az lenne, hogy hiteles legyen, tehát hogy az ellenfél komolyan vegye, ezt szolgálja például a korábban jelzett komoly haderőfejlesztés. A NATO mostani helyzetét illetően kifejtette, hogy ahogy a megalakulása óta, ma is az Egyesült Államoké a fő szerep. Szenes arra is felhívta a figyelmet, hogy

az Egyesült Államok fő ellenfele a hivatalos amerikai nemzetbiztonsági stratégia alapján, nem is Oroszország, hanem Kína.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/ZIPI

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. szeptember 24. 14:49
Fegyverpuffogtatás nélkül gondolom nem lehet élni. Rombolás. Emberi ismérv
pollip
2022. szeptember 24. 14:40
Valami nem stimmel Kínában. A PS szerint Kína nyugati részén szinte nincs repülőgép forgalom napok óta. Megnéztem,most sincs.
Gordon.
2022. szeptember 24. 07:44
A sok szokásos ... hmmm komment után: az interjú alanya nem ellenséget, hanem ellenfelet mondott! Kína agresszíven nyomul, hatalmas tengeri zónákra tart igényt és foglal el, fenyegeti az USA - és NATO partner Tajwan-t, támogatja (egyelőre diplomáciailag) a független országot lerohanó Oroszországot. Őrülten fegyverkezik, kinyilvánított potenciális ellenfele a NATO. Kina tehát nem barát, hanem inkább rivális, potenciális ellenfél. Csúnya trükk, hogy a cikk a cím fölé a NATO főtitkár képét tette ki, azt a benyomást keltve, mintha a szóban lévő kijelentés a NATO álláspontja lenne és a főtitkártól származna. Hogy egy nyugalmazott magyar katona hogy vélekedik (a kijentés tőle származik), valahogy nem igazán releváns.
bagira
2022. szeptember 24. 03:47
Tömeggyilkos kommunisták Európát eladták egyszer a szovjetkommunistáknak másodszor Amerikának . Európa gondtalanul élne ha a betolakodókat nem fogadta volna be , ha az ukrán háborúba nem avatkozik be . Ha Brüsszel igazán az eut képviselné Soros féle kétes elemekkel nem szövetkeznek . Csupán csak az oroszokkal jó gazdasági kapcsolatot ápolni az energiával kapcsolatosan. Oroszok nem terjeszkedtek energiaszolgáltatásban jó pontos ügyfél volt , brüsszeli eus vezérkar rontott rá .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!