Feltöltik olajjal a zaporizzsjai atomerőművet az oroszok, ha kell

2022. október 20. 18:36

Az atomerőműben a négy közül csak egy külső nagyfeszültségű áramellátó vezeték működik.

2022. október 20. 18:36
null

Szükség esetén feltöltik a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű dízelgenerátorainak ellátásához szükséges üzemanyagkészletet – közölte csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel Renat Karcsaa, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója.

„Ha szükség lesz dízelüzemanyagra, gondoskodni fogunk a készletek feltöltéséről” – jelentette ki a tanácsadó.

Előzőleg az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom ukrán vállalat azt közölte, hogy

a dízelgenerátorok üzemeltetéséhez mindössze kétheti készlet áll a rendelkezésre.

Az atomerőműben a négy közül csak egy külső nagyfeszültségű áramellátó vezeték működik. Az összeköttetés a hatodik reaktorblokkal a szeptember 21. és október 7-i tüzérségi támadások következtében szűnt meg. Ezután dízelgenerátorok segítségével biztosították az áramellátást, amíg a személyzetnek nem sikerült helyreállítania a kapcsolatot a közeli hőerőművel, és üzembe helyezni a 150 kilowattos tartalékvezetéket.

Európa legnagyobb atomerőműve röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, márciusban került orosz kézre. A felek egymást vádolják az erőmű közelében folytatott tüzérségi támadások miatt.

(MTI)

Nyitókép: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jusztiscsak
2022. október 21. 00:35
A jelszó továbbra az original orbáni: Ruszkik haza! Tesznek is róla a hős honvédő ukránok, hogy hazatakarodjanak. Csak közben még jó pár 10ezret a temetőbe is küldenek.
USsange
2022. október 20. 21:33
"A felek egymást vádolják az erőmű közelében folytatott tüzérségi támadások miatt." Hogy ezt az ostobaságot miért kell mindenhová odabiggyeszteni? Hiába igaz, az valódi igazság, hogy az ukcsik lőtték az atomerőművet, és semmiképp nem az oroszok. Így utólag is látszik, hogy az oroszoknak semmi haszna nem lett belőle...
Krupp Skya
2022. október 20. 21:33
Szerintem a távvezeték az 150 KiloVoltos és nem kilowattos, de ha a Vágó Pista bácsi írta a cikket akkor elfogadom, mert a basszus gitárja 150 kilowattot fogyasztott amikor zárlatos lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!