Iráni tüntetők tucatjaira várhat halálbüntetés

2022. december 28. 12:11

Több tüntetőt már ki is végeztek.

2022. december 28. 12:11
null

Az Oslóban található Iran Human Rights nevű jogvédő szervezet szerint az iráni tüntetések legalább 100 fogvatartottjának kell olyan vádakkal szembenéznie, ahol a halálbüntetés is valószínűsíthető. A tüntetők közül 11 embert már halálra is ítéltek – írta az Euronews.

A hatóságok több tüntetőt már ki is végeztek. Az első ítéletet december 8-án hajtották végre, a 23 éves Mohsen Shekarit végezték ki, mert megsebesített egy iráni rendőrt a megmozdulásokon. Négy nappal később egy másik fiatal férfit is kivégeztek.

Majidra Rahnavardot egy darura akasztották fel, miközben a keze és a lába össze volt kötözve, a fejére pedig egy fekete zsákot húztak.

A férfit azért ítélték halálra, mert megölt két rendőrt az egyik tüntetésen – ismertették a kivégzés részleteit.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a tömegmegmozdulások szeptemberben kezdődtek, miután egy iráni nő meghalt az erkölcsrendészet fogságában, ahová azért került, mert nem viselte megfelelően a hidzsábját. 

Csak Kína előzi meg a halálos ítéletek számában Iránt

Az amerikai Human Rights Activists News Agency kimutatása alapján az idei évben 88 százalékkal nőtt a kivégzések száma Iránban a tavalyi évhez képest, miközben a halálos ítéletek száma is 8 százalékkal emelkedett. Az Amnesty International adatai alapján 2021-ben Iránban hajtották végre a második legtöbb halálos ítéletet. A rangsorban egyedül Kína előzte meg az iszlám országot – derült ki az Euronewscikkéből.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. december 29. 13:49
Nem a tüntetésért végezték ki, hanem rendőrgyilkosságokért. Ami amúgy rendben van, de civilek megöléséért is ki kellett volna végezni. A tüntetésért felfüggesztettet kapott, ahhoz kellett a daru.
u.cserkész
2022. december 29. 09:07
"A férfit azért ítélték halálra, mert megölt két rendőrt az egyik tüntetésen " Micsoda egy barbár nép, ezért kivégezni valakit. (Gúnyolódtam)
ChatBot
2022. december 29. 09:02
Legfőbb ideje, hogy elsöpörje a népharag a tömeggyilkos iráni teokráciát. A perzsa nép vallási kényszerektől mentes, szabad, demokratikus életet érdemel.
Krupp Skya
2022. december 29. 06:15
Irán, Amerika lassan mindenhonnan kiszorul, most éppen a NATO-t intézi el Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!