Kártérítésre kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága

2023. január 31. 20:05

Elítélte Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága Greenpeace-aktivisták 2016-os megtámadása és az ügy hiányos felderítése miatt.

2023. január 31. 20:05
null

Elítélte Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága Greenpeace-aktivisták 2016-os megtámadása és az ügy hiányos felderítése miatt.

A keddi bírósági ítélet kötelezi Moszkvát, hogy erkölcsi kártérítésként 4 ezer euró fizessen fejenként az aktivistáknak, mert – az indoklás szerint – az orosz hatóságok csak tessék-lássék vizsgálódtak; az ügy alapos kivizsgálására pedig csak 4 év elteltével került sor, ám „akkor sem történtek érdemi lépések a tettesek azonosítására”. A bíróság kifogásolta azt is, hogy a nyomozás során „nem vették figyelembe

Az eset még 2016-ban történt az Dél-Oroszországban található Krasznodar közelében, ahol a Greenpeace orosz szervezetének 9 aktivistája vett részt egy erdőtűz oltásában. Az aktivisták a nap végén nem tudtak belépni abba a kempingbe amelyben a szállásuk volt, mert - mint a bíróság közli – „kozák ötözetet viselő félkatonai személyek torlaszolták el a bejáratot, és távozásra szólították fel a Greenpeace-aktivistákat, amerikai ügynöknek nevezve őket”.

Az incidens az ezt követő éjszaka azzal folytatódott, hogy „hat, maszkot és gumibotot viselő valamint lőfegyverrel, késekkel és paprikasprayvel felszerelt férfi bántalmazta és inzultálta őket. A sértett aktivisták az incidens után orvost hívtak, aki megállapította, hogy több sérülésük is keletkezett” – áll a bíróság közleményében. Az ítélet végrehajtása ugyanakkor bizonytalan, mert Oroszország 2022. március 15-én teátrális körülmények között távozott az Európa Tanács (ET) üléséről, kijelentve, hogy attól a naptól kezdve nem veszi figyelembe a testület letartóztatási parancsait. Az orosz parlament tavaly júniusban törvényt fogadott el arról, hogy a kormány figyelmen kívül hagyhatja a bíróság határozatait. Az Emberi Jogok Európai Bírósága mindazonáltal keddi állásfoglalásában arra emlékeztetett, hogy értelmezése szerint a határozatai 2022. szeptember 16-ig voltak kötelező érvényűek Moszkva számára.

(MTI)

Nyitókép: Frederick Florin / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. február 01. 12:18
Na most akkor aztán vége a táncnak! Az ejeb megaszonta! Háromszoros haha!
Valerij Kubaszov
2023. február 01. 10:48
nempolitizálok
2023. február 01. 08:38
Szerintem azok ott kinyalhatják. Ezért irígylem az oroszokat. Ott az nem működik, hogy bár mindenki tudja, hogy a CIA (Sorosék) aktivistái tömegével hazudják magukat civilnek, akik mindent megtesznek a megválasztott kormány gyengítésére, feltéve, ha a kormány nem ballibsi és nem szolgálja ki elvtelenül az amerikai érdekeket, mégis civelnek tekintik őket, mert a CIA-tól minden állam fél. Az oroszok ezeket simán picsánrúgják, az eurolibbantakat pedig körberöhögik.
luisbathhelena
2023. február 01. 07:35
Mit keres egy NGO a tűzoltásnall? Ezek nem gyujtogatni szoktak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!