Ezeken a helyeken a legrosszabb a levegő a világon

2023. március 14. 15:34

Ázsia és Afrika vezeti a listát.

2023. március 14. 15:34
null

A pakisztáni Lahor városa volt 2022-ben a legszennyezettebb levegőjű város a világon – derült ki az IQAir svájci légtisztító berendezéseket gyártó cég felméréséből. Lahor több mint 10 helyet ugrott előre a listában. A második helyet a kínai Hotan város foglalta el. 2022-ben Bangladest Csád váltotta a világ legszennyezettebb levegőjű ország listáján. 

A vállalat a PM2,5 néven ismert tüdőt károsító részecskék koncentrációját vizsgálja, és ez alapján rangsorolja minden évben a legszennyezettebb levegőjű városokat és országokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint ezen részecskéknek a megengedett maximális koncentrációja  5 mikrogramm/köbméter. Ehhez képest mind Lahorban (97, 5) mind pedig Csádban (89,7) közel húszszorosa volt a részecskék koncentrációja. 

A jelentés szerint világszerte minden tizedik ember olyan területen él, ahol a légszennyezés veszélyezteti az egészséget.

Minden országnál tisztább tisztább levegője az Egyesült Államok csendes-óceáni területének, Guamnak volt, itt a PM2,5 koncentráció mindössze 1,3 mikorgamm/köbméter volt. A legtisztább levegőjű főváros pedig az ausztráliai Canberra volt 2,8-as koncentrációval.

Az indexet 131 ország, terület és régió több mint 7300 helyszínén, több mint 30 000 mérőállomás adatai alapján állították össze.

 

Nyitókép: Arif ALI / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. március 14. 18:08
ceterum censeo ahol az aljanepek elnek, ott budos van, ahol az elit, ott meg minden fasza olyan ez a bolygo mint felcsut, csak nagyban
Jajdejónekünk
2023. március 14. 17:14
Peeeeersze! Mindenki tudja, hogy Magyarországon a legrosszabb!
holnapislesznap
2023. március 14. 16:11
két cimbora találkozik: - új háziállatom van, szereztem egy vadászgörényt - ejha, az nem semmi... és hol tartod? - bekuckózott a szobámba, az ágyam végébe... a lábamnál alszik - és nincs nagy büdösség? - hááát... majd megszokja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!