Charles Michel szerint növelné Európa biztonságát, ha Románia már Schengen része lenne

2023. március 27. 19:56

Az Európai Tanács elnöke szerint Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét.

2023. március 27. 19:56
null

Az illegális migráció valóban egy egész Európát érintő kihívás, de növelné az Európai Unió biztonságát, ha Románia már a belső határellenőrzés nélküli térség része lenne - jentette ki az Európai Tanács elnöke hétfőn Bukarestben.

A román államfővel közösen tartott sajtóértekezleten Charles Michel úgy értékelte: Románia teljesíti a schengeni tagság valamennyi feltételét, és egy hónapja csatlakozott ahhoz az uniós kísérleti projekthez is, amely a menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságát hivatott javítani. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő testület elnöke leszögezte:

Románia számíthat a támogatására a schengeni bővítés ügyében.

Klaus Iohannis román államfő úgy vélekedett: a schengeni csatlakozást megakadályozó decemberi döntés "pofon volt az egész EU számára". Mint mondta: nehéz lesz ezek után elhitetni a román állampolgárokkal, hogy az EU nemcsak közös piacot, hanem mozgási szabadságot is kínál.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy vajon a schengeni csatlakozás kudarcára írható-e az, hogy Romániában jelentősen visszaesett az Európai Unióba vetett bizalom, mindkét vezető aggasztónak nevezte a jelenséget, de úgy értékelték: ezt nemcsak a schengeni bővítés elnapolása miatti csalódottság idézte elő, az euroszkepticizmus térnyeréséhez több egymást erő válság – a világjárvány, a háborús helyzet és az energiaválság – is hozzájárult.

„Érthető, hogy a románoknak egy picit elfogyott a türelmük, de amint ezek a problémák megoldódnak, meggyőződésen, hogy visszatérnek a korábbi optimizmushoz és bizalomhoz, hiszen a románok Európa-pártiak, EU-pártiak, ebben biztosak lehetünk. Románia számára egyetlen világos irány létezik: Európa” – szögezte le a román elnök.

„Oroszországnak véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak”

Michel szerint a román elnökkel folytatott megbeszélésen az ukrajnai háború és a moldovai helyzet témakörét is körüljárták. Az Európai Tanács elnöke megköszönte, hogy Románia humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és úgy értékelte:

A brüsszeli tisztségviselő jelezte: tud róla, hogy a vámmentesen beengedett ukrán gabona jelentős károkat okozott a román gazdáknak, és arról is, hogy az érintettek keveslik az Európai Bizottság által számukra előirányzott – 10 millió eurós – kárpótlást, ezért a maga részéről támogatja azt a bukaresti kérést, hogy az EB emelje meg a Romániának szánt kárpótlás összegét.

A moldovai helyzetről szólva Charles Michel kijelentette:

Oroszországnak azonnal véget kell vetnie a chisinaui rendszer destabilizálását célzó provokációknak.

Michel az EU szolidaritásáról biztosította az európai integráció útjára lépett volt szovjet tagköztársaságot.

Az Európai Tanács elnöke jelezte: szolidaritási üzenetét kedden személyesen is átadja Chisinauban Maia Sandu moldovai elnöknek.

(MTI)

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

***

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. március 28. 05:32
Európa biztonságát nem a románok schengeni tagsága növelné, hanem a Tanács és a Bizottság összehangolt akarata az elkötelezett határvédelem irányába. Amíg az EU nem akar Európában biztonságot, addig csak partikuláris (egyes tagállamok által végzett) határvédelmek lesznek, semmi több. A libsi kormányok nem érdekeltek Európa biztonságában, mert nekik fontosabb a ressentiment növelése, a roncstársadalmak duzzasztása, hiszen ebből vannak a szavazóik.
krampus
2023. március 28. 02:00
Ez a balfasz eppugy nez ki, mint a masik balfasz aki kb 10 eve volt az EU valamelyik fejese. Mar nem emlekszem a nevere, hisz arra sem erdemes. Olyanok ezek, mint a libsik, azokat is pofara felismeri az ember.
Obsitos Technikus
2023. március 28. 00:31
Akkor meg mi a faszért áskálódtok ellene hat éve?
ZolieM
2023. március 27. 23:27
Ha egy megbízható szövetséges kell, muhaha :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!