Balhé Erdélyben: Kolozsvár román csapatát gúnyoló feliratok jelentek meg a magyar adás egyik meséjében

2023. szeptember 07. 14:29

Az Universitate Cluj szurkolói felháborodtak.

2023. szeptember 07. 14:29

Háborognak a Kolozsvári Universitatea szurkolói a Mátyás, Mátyás című animációs film miatt, ami hétfőn délután került adásba a TVR1 magyar nyelvű műsorában – írta meg a Maszol.

A lap tájékoztatott róla, hogy az animációs mese egyik jelenetében egy kolozsvári utcakép látható, a főtéren levő Mátyás-szoborral, továbbá egy telefonfülkével, amire obszcén feliratokat firkáltak a Kolozsvári U szurkolóiról. Az egyik szurkolói csoport, a Peluza Șepcile Roșii (Piros sapkások lelátója) tiltakozást is indított az eset miatt. ( Az Universitate Cluj a kincses város román alapítású csapata, amely hagyományosan szemben áll a magyar vasutaseredettel ( és máig jelentős magyar szurkolótáborral rendelkező) CFR-rel.)

A Piros sapkások Facebook-bejegyzésben fejezték ki ellenvetésüket a Kolozsvári U futballcsapatát sértő feliratok miatt. „Miért tiltakozunk? Felháborodtunk, és szeretnénk úgy eljárni, hogy nem lépjük át a határokat.

De emberek, nem tudjuk, hogyan reagáljunk, amikor fényes nappal a köztelevízióban a Kolozsvári U-t káromolják”

– írják, és arra ösztönzik a többi szurkolót is, hogy fejtsék ki kommentben a véleményüket, valamint felhívják arra is a figyelmet, hogy várják a TVR hivatalos álláspontját is az ügyben.

A Mátyás, Mátyás című animációs kisfilm Felméri Cecília alkotása, amelyet Fadrusz János születésének 165. évfordulójára készítettek, adásba pedig hétfőn délután három órakor került.

Nyitókép: Sepcile rosii / Facebook

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. szeptember 07. 20:45
Nem tudom mi ez a kislányos érzékenység a román keménymagban, hogy egy kis "fúj"-tól sírva fakadnak.. )
tikkadt-szocske
2023. szeptember 07. 17:27
Jellemző, hogy a szembeni fülkére firkált " pula " ( f@sz ) szó nem zavarja a szurkolni vágyó úriembereket.
bölcsuhú
2023. szeptember 07. 16:36
A hetvenes évekig az U szurkolói vegyesen voltak magyarok és románok, s játékosból is akadt magyar. a CFR (KMSC) -nél már többen is, de ők kevesebbet voltak az első osztályban. Az utána lekezdődött betelepitési hullám az egyetemhez s a városhoz már nem kötődő huligán bandákat hozott a városban, akik kizárólag az U szurkólóivá váltak a mai napig. Ultrasovének, huligánok. S mivel a klub levált az egyetemekről, ma a városháza tartja el őket!
SCsá
2023. szeptember 07. 16:22
Az oláh pofákat legalább élethűre rajzolták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!