„Miért ilyen baromi unalmasak az EU-s vezetők beszédei?”

2023. szeptember 13. 18:58

Ezzel a címmel írt cikket az Európai Bizottság elnökének szerdai reggeli évértékelő beszéde apropóján a Politico szerzője. Konklúziója az, hogy az uniós politikai tartalmak szárazak, az uniós politikusok pedig nem értenek az áru eladásához.

2023. szeptember 13. 18:58
null

Eddy Wax szerint az Európai Parlamentben történő felszólalások állandó panelelemei miatt a beszédek többsége az unalomba fullad. Az uniós portál újságírója felteszi a kérdést, hogy miyen retorikai, tartalmi eszközökkel lehetne feldobni az eurohonatyák beszédeit.

A szerző által megszólaltatott beszédíró, Dan Sobovitz szerint 

nagyon nehéz megszólítani a célközönséget, a száraz uniós politikai tartalmak elmondásával intimitást teremteni az európai választókkal.

 A szakértő, aki jelenleg Maroš Šefčovič uniós biztosnak dolgozik, elmondta: a politikusok helyett az újságírók, elemzők próbálják emberközelbe hozni, érthetővé tenni a tartalmakat.

Renée Broekmeulen holland beszédíró úgy vélte: az EU-s politikusok beszédei hírhedten unalmasak, az absztrakt jogi-politikai tartalmakat személyes történetekkel tudnák személyesebbé tenni, illetve folyamatosan 

le kellene fordítaniuk az átlagember nyelvére, hogy a brüsszeli döntések konkrétan mit jelentenek az ő hétköznapi életükre nézve.

Vincent Stuer, José Manuel Barroso volt beszédírója azt gondolja, hogy a jelenlegi EB-elnök Ursula von der Leyen nagy próbálkozásokat tesz, hogy személyes, emberközeli, átélhető narratívát közvetítsen, de akkor teszi jól, ha kevesebbet, de hatásosan mond, mint bonyolultan, kevés érdeklődést kiváltva.

Helene Banner, aki Jean-Claude Juncker, majd Ursula von der Leyen számára írt beszédeket, meg van győződve arról, hogy a profi beszédírónak először meg kell ismernie a beszédet elmondó politikus pályaképét, személyiségét, és csak utána szabad a mondóka narratíváit meghatároznia. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Politico szerzője szerint a beszédek és 

az Európai Bizottság kommunikációjának szárazsága részben abból is adódhat, hogy a testületben főleg jogászok dolgoznak, 

ők pedig szélsőségesen nem értenek a kommunikációhoz, másrészt, nem segít az élvezetes tálalásnak, hogy minden szöveget azonnal 24 hivatalos nyelvre kell lefordítaniuk – emiatt minden megfogalmazás inkább a pontosságra, a félre nem érthetősége összpontosít, nem a megértésre, érdekességre. 

A holland Broekmeulen szerint von der Leyen abból a szempontból is lépéshátrányban van, hogy nem jellemző rá a humor, az önreflexió vagy az érzelmi töltet, így személye, kisugárzása és így beszédei is hűvösek, több érzelmet mutatnia azonban mesterkéltnek tűnhet számára, nem beszélve arról, hogy ezt németként eleve nem lenne könnyű meglépnie – tette hozzá a holland beszédíró.

Ezt is ajánljuk a témában

Von der Leyen: Ukrajna jövője az EU-ban van

Az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet tartott az EU helyzetéről. Az EB támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, illetve Bulgária és Románia belépését a Schengeni övezetbe.

 

Nyitókép: Ursula von der Leyen évértékelő beszédét tapsolják meg az Európai Parlament képviselői Strasbourgban 2023. szeptember 13-án   (forrás: FREDERICK FLORIN / AFP)

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 14. 08:57
Ti akartátok. Brüsszel az a hely, az végre az INTÉZMÉNYEK uralkodnak az emberek helyett. Az INTÉZMÉNYEK pedig így kommunikálnak. Nincsenek személyiségek, nincsenek érzelmek, nincsenek gondolatok. Csak határozatok, leiratok és parancsok. Most meg megy a picsogás, hogy uncsi az egész.
rocktoberi-2
2023. szeptember 14. 06:14
A Politico konklúziója az, hogy az uniós politikai tartalmak szárazak, az uniós politikusok pedig nem értenek az áru eladásához. Ezt a romlott árut nem is lehet könnyen eladni. Migráns honfoglalók, LMBTQ zakkantak, woke, cancel culture, bőröndnyi kenőpénzek a képviselőknél jogi következmények nélkül, Pfizer SMS-ek "eltűnése" stb.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 14. 05:16
Sorosz szavait szajkózók szervezetei, szervezetten, szürreálisan szítanak széthúzást, szétlopva a szövetség széfjét.
uranvaros
2023. szeptember 13. 20:54
Azért ilyen unalmasak, mert az EU nem ország, az EB nem kormány. A franciák, spanyolok többségének az egész EU baromság és nem érinti, nem érdekli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!