A Politico szerzője szerint Ukrajnának még az 50 milliárd eurós segély is semmi

2024. február 07. 10:00

Az ország életben tartása napról napra drágább.

2024. február 07. 10:00

Alig száradt meg a tinta az uniós megállapodáson, a Politico máris kevesli az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót. A portál szerint az unió most fog szembesülni azzal, hogy „még sokkal többet” kell majd fizetnie Ukrajnának, mivel az ország pénzügyi szükségletei napról napra nőnek.

Az EU korábban úgy gondolta, hogy számíthat az Egyesült Államokra 

abban, hogy Washington szintén jelentős mértékben hozzájárul majd Ukrajna életben tartásához, de Joe Biden elnök képtelen keresztülvinni a kongresszuson a Zelenszkijéknek szánt legutóbbi 60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot. A Politico szerint emiatt egyre nagyobb a félelem uniós körökben, hogy Brüsszelnek kell majd viselnie Ukrajna költségeinek nagy részét.

Míg az EU 50 milliárd eurót különített el a 2027-ig tartó időszakra, a Nemzetközi Valutaalap szerint

egyedül Ukrajna költségvetési hiánya ebben az évben több mint 40 milliárd dollár lesz.

„Mindenki belátja, hogy 50 milliárd euró nem elég” – mondta Johan Van Overtveldt belga EP-képviselő, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke. „Európa felismerte, hogy fokoznia kell az erőfeszítéseit.” Ez alatt azt érti a tisztviselő, hogy máshonnan kell pénzt szereznie az uniónak – írta a portál.

A Világbank becslései szerint

Ukrajna hosszú távú szükségletei 411 milliárd dollárra rúgnak.

Eközben az unió vezetői egyre inkább azon gondolkodnak, hogy „alternatív finanszírozási módokat” kell keresniük Ukrajna számára.

„Kijevnek egy bizonyos ponton meg kell tanulnia a saját lábán állni” – mondta Matteo Patrone, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Ukrajnával foglalkozó vezető tisztségviselője. „Ukrajnának a jövőben önfenntartóbbá kell válnia, mivel költségvetésének felét nem finanszírozhatja továbbra is külső finanszírozásból” – fejtette ki. 

Kijev jelenleg nyugati hitelekre és támogatásokra támaszkodik, és 

ezekből fizeti az alapvető szociális kiadásokat is,

például a közalkalmazottak, valamint az egészségügyi és oktatási dolgozók fizetését.

Brüsszel és Washington volt Ukrajna legnagyobb pénzügyi támogatója: a háború kezdete óta 2023 végéig összesen 27,5 milliárd eurót, illetve 22,9 milliárd eurót adtak ki.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek arra figyelmeztettek, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás leállítása katasztrófát jelentene az ország számára. Odile Renaud-Basso, az EBRD vezetője szerint valós a kockázata annak, hogy a Kijevnek nyújtott külföldi támogatás csökkenése az infláció felszökését eredményezheti.

Gavin Gray, az IMF ukrajnai missziójának vezetője többször is figyelmeztette a nyugati szövetségeseket, ha leállítják Ukrajna támogatását, az pénzügyi zűrzavart fog okozni.

A Politico végső megállapítása szerint az Európai Unióban, „látva az egyre magasabb számlákat, felerősödhetnek azok a hangok, amelyek a háború mielőbbi lezárását sürgetik, azokkal szemben, akik szerint „Oroszországot bármi áron, de le kell győzni”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. március 04. 08:22
Tisztelt pesti051 11:24! Kérem, engedje meg, hogy hozzáfűzzek gondolataihoz. Szerintem a tönkretett Európa javait töredékáron megszerezhetik a "befektetők". A lezüllesztett lakosság a megélhetésért cserében bármire rávehető. Egyúttal a betelepített migránsok iszlám hatalomátvétele után szent dzsihád indítható Oroszország és Kína ellen. Tehát Európa tönkretétele egy ilyen szándék megléte esetén logikussá válik. Márpedig az orosz természeti kincseket 300 éve akarják - a "befektetők". Köszönöm, hogy időt töltött soraimmal. Tisztelettel!
lefty67
2024. február 08. 21:21
Bíróság elé vagy diliházba azzal, aki csak egy petákot is Ukrajnába akár küldeni!
julcsi-66
2024. február 07. 21:05
Kell nyitni egy adományszámlát ukrajna számára és aki akar önként adakozhat a magánvagyonából, de semmiképp se közvagyonból finanszírozzuk őket, ill. aki akar mehet akár önkéntesnek is harcolni ukrajnába védeni az eu értékeit. Kb. hasonló módon kezelném a migrációs kiadásokat is, szintén lehetne számukra önkéntesen adakozni, ill. aki akar az még egy-egy vagy akár több migránst is befogadhatna az otthonába (de nem csak egy éjszakára, sajtónyilvánosság mellett).
KBA98
2024. február 07. 17:24
Akkor majd elmennek dolgozni a bányákba , sőt az USA bányákba is - persze ha beengedik őket! -!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!